Verkiezingen VS

Amerikanen kiezen president én 180 wetsvoorstellen

Zoals bekend stemmen ze in Californië naast de president en senatoren ook over de doodstraf. Er zijn nog andere staten waar er meer op het spel staat dan alleen een president. In Alabama, Florida, Wyoming en Montana wordt ook gestemd over Obamacare, het voorstel tot de hervorming van de gezondheidszorg van Barack Obama. In totaal krijgen de Amerikaanse stemmers in 38 staten in totaal 180 stembiljetten voor de neus. Dat is meer dan in 2010 (159) maar minder dan in 2008 (204). Een overzicht.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Alabama, Florida, Wyoming en Montana: Obamacare

In Alabama, Wyoming en Florida wordt gestemd voor of tegen het verbieden van het verplichten van personen en bedrijven om deel te nemen aan het gezondheidszorgsysteem. De beslissing betekent in feite een uitholling van het systeem.

In deze staten zou de federale wet worden aangepast, in Montana zou deze volledig worden verboden: geen enkele overheid kan dan een inwoner opleggen een ziekteverzekering aan te schaffen, niet via boetes, belastingen, straffen of een kostprijs.

In Florida moet 60 procent voor stemmen voor de wet wordt aangepast.

Arkansas, Massachusetts, Montana, Oregaon, Washington & Colorado: marihuana

Arkansas en Massachusetts (minstens 30 procent voor) houdt het op de legalisering van marihuana om gezondheidsredenen.

Colorado en Washington stemmen voor een volledige legalisering voor iedereen ouder dan 21 jaar, Oregon legaliseert het voor alle volwassenen.

Montana wil de wet op medicinaal gebruik van marihuana verscherpen.

California: taksen en de doodstraf

Twee inkomenstaksen: een algemene belastingverhoging, die vooral het onderwijsprogramma ten goede moet komen of het voorstel van Jerry Brown: een verhoging van de inkomenstaks voor wie meer dan 250.000 dollar per jaar verdient en een verhoging van de verkooptaks met 0,25 procent de komende vier jaar.

De doodstraf, waarbij wellicht voor de afschaffing wordt gestemd om kosten te besparen.

Massachusetts. Beeld epa
Massachusetts.Beeld epa

Florida: Abortus

Ook hier moet 60 procent voor stemmen voordat de wet wordt aangenomen: die verbiedt het financieren van abortusprogramma's met uitzondering van zwangerschappen na verkrachting, incest en levensgevaar voor de moeder.

Maine, Minnesota, Washington & Maryland: Homohuwelijk

Maine stemt voor het afschaffen van het verbod en de erkenning van homohuwelijken afgesloten in andere staten, Maryland voor het blokkeren van een goedkeuring.

Minnesota stemt voor het definiëren van het begrip 'huwelijk' als een verbintenis tussen één man en één vrouw. Om de wet aan te nemen moet de meerderheid op de verkiezingsdag stemmen, een meerderheid voor het voorstel volstaat niet.

In Washington is het nog ingewikkelder: voor het homohuwelijk is ook stemmen voor het recht van religieuze groeperingen om het homohuwelijk uit te voeren, te erkennen of te organiseren.

Mensen staan te wachten in de rij voor het stembureau in West Palm Beach, Florida. Beeld reuters
Mensen staan te wachten in de rij voor het stembureau in West Palm Beach, Florida.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden