Update

Amerikanen hadden Bin Laden in het vizier

WASHINGTON - Osama bin Laden verkeerde in december 2001 binnen handbereik van Amerikaanse militairen, maar de regering-Bush verzuimde voldoende middelen in te zetten om hem gevangen te nemen of te doden.

Dat concludeert de Amerikaanse Senaat in een rapport dat is opgesteld voor de commissie van Buitenlandse Zaken. Volgens het rapport, dat deels is gebaseerd op documentatie van de afdeling Speciale operaties van het leger, was Bin Laden bij wijze van spreken in het vizier van de Amerikanen toen hij de grotten van Tora Bora verliet en naar het onherbergzame Pakistaanse stammengebied vluchtte.

Omdat de Verenigde Staten minder dan honderd commando's had ingezet - tegenover de duizend man waarover Bin Laden beschikte - kon de Al Qaidaleider echter betrekkelijk gemakkelijk ontsnappen.

Volgens het rapport ligt de verantwoordelijkheid daarvoor vooral bij de toenmalige minister van Defensie Donald Rumsfeld en bevelhebber Tommy Franks. Zij weigerden een grote troepenmacht rond Tora Bora in te zetten, uit angst voor een Afghaanse tegenreactie. Bovendien trok Franks in twijfel of Bin Laden zich wel in Tora Bora had verscholen.

Volgens het rapport was die twijfel volstrekt ongegrond. Bin Laden was 'binnen bereik' in Tora Bora en de VS beschikte over duizenden manschappen om hem te omsingelen, maar Rumsfeld en Franks kozen ervoor dat niet te doen.

Het besluit Bin Laden te laten lopen, heeft grote gevolgen gehad, aldus het rapport.

'Het uitschakelen van de Al Qaidaleider zou de internationale terroristische dreiging niet hebben weggenomen, maar de beslissingen die de deur openzetten voor zijn ontsnapping naar Pakistan, hebben hem in staat gesteld zich op te werpen als een symboolfiguur die fanatici blijft inspireren.'
De blijvende aanwezigheid van Bin Laden heeft de basis gelegd voor de aanhoudende opstand in Afghanistan en het geweld in Pakistan, concluderen de onderzoekers van de Senaat.

Hun rapport werd op verzoek van de Democratische Senator John Kerry opgesteld. Kerry heeft jaren geijverd voor de openbaarmaking van de waarheid achter de mislukte jacht op Bin Laden. Hij deed dat onder meer in de verkiezingscampagne van 2004, toen hij aantrad tegen George W. Bush. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden