Amerikaanse veiligheidsdiensten maken zich zorgen over klimaat

Hoge militairen, veiligheidsmensen en Congresleden in de Verenigde Staten maken zich zorgen over de gevolgen van de klimaatverandering voor de veiligheid. In een open brief roepen ze de politiek op tot actie.

De schade die de storm Sandy aanrichtte met op de achtergrond New York. Extreem weer komt steeds vaker voor en is 'een gevaar voor de veiligheid' volgens de Amerikaanse veiligheidsdienst. Beeld afp
De schade die de storm Sandy aanrichtte met op de achtergrond New York. Extreem weer komt steeds vaker voor en is 'een gevaar voor de veiligheid' volgens de Amerikaanse veiligheidsdienst.Beeld afp

De klimaatverandering kan onder meer leiden tot gedwongen migratie, ontheemding en gevaren voor de voedselproductie, schrijven ze. "Veel mensen zijn gefrustreerd omdat de politiek kennelijk geen antwoord heeft op de klimaatverandering. Het staat niet op de agenda", zegt Lee Hamilton, voormalig Congreslid en oprichter van Partnership for a Secure America (PSA), die het initiatief nam door de brief.

De ondertekenaars zijn zowel Republikeinen als Democraten, onder wie twee voormalige ministers van Buitenlandse Zaken (George Schultz en Madeleine Albright), een voormalige directeur van de inlichtingendienst (R. James Woolsey) en zeven generaals.

"Zelfs als je sceptisch bent over sommige onderdelen van de klimaatverandering, moet je constateren dat de combinatie van bevolkingsgroei en toename van de consumptie zal leiden tot een aantal veiligheidsproblemen", zegt Woolsey. Hij doelt daarmee op "miljoenen hongerige en dorstige buren in het Zuiden."

Als er geen actie ondernomen wordt, kan de klimaatverandering leiden tot massamigratie, conflicten veroorzaken en uitmonden in een meer onvoorspelbare wereld, waarschuwt de brief.

Megatrend
De veiligheidsaspecten van de klimaatverandering kregen in december al veel aandacht, toen een rapport van de Nationale Veiligheidsraad (NIC) uitkwam. Klimaatverandering werd daarin genoemd als één van de vier "megatrends" die de wereld in de komende twintig jaar gaan bepalen.

Andere megatrends waren grotere macht en welvaart voor het individu, groeiende politieke en economische macht van de ontwikkelingslanden en dramatische veranderingen in demografische patronen, zoals snelle verstedelijking.

In het rapport werd benadrukt dat het klimaat grote invloed zal krijgen op de voedselproductie en de wereldwijd groeiende vraag naar voedsel, water en energie. Een wereldwijd groeiende middenklasse zorgt nog voor een versnelling van de consumptie.

Branden
Al deze dingen worden beïnvloed door verstoorde weerpatronen als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering. Wetenschappers voorspellen dat natte gebieden nog natter zullen worden, en dat droge regio's droger zullen worden. Afname van neerslag zal vooral plaatsvinden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en ook in Centraal-Azië, Zuid-Europa, zuidelijk Afrika en het zuidwesten van de Verenigde Staten.

"We zullen meer bewijs zien van de klimaatverandering dan alleen maar hogere temperaturen", zegt Jack Goldstone, hoogleraar openbaar beleid aan George Mason University. "Als er meer thermische energie in het klimaatsysteem komt, zullen er meer extreme gebeurtenissen zoals ongewone sneeuwval, overstromingen in Thailand en Pakistan en branden bij Moskou plaatsvinden. Het is vreemd om te zien dat dingen die vroeger eens in de honderd jaar gebeurden, nu elke vijf jaar plaatsvinden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden