Amerikaanse Senaat stemt tegen strengere wapenwetgeving

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft donderdag een wetsvoorstel verworpen voor strengere eisen aan wapenbezitters. Het politieke debat vond een dag na de schietpartij in de staat Californië plaats. Bij de aanval in San Bernardino kwamen woensdag veertien mensen om het leven.

Een wapenwinkel in de Verenigde Staten Beeld afp
Een wapenwinkel in de Verenigde StatenBeeld afp

De leden van de Senaat, een deel van het Amerikaans parlement, debatteerden over de voorwaarden voor het kopen van een wapen. In het verworpen Democratisch voorstel stond dat er uitbreiding moet komen van de controle voordat iemand een pistool kan kopen. De wet werd weggestemd met 50 tegen 48 stemmen.

Republikeinen zijn tegen strengere wapenwetgeving. Ze zijn bang dat de overheid Amerikanen het recht ontneemt een wapen te bezitten. De wet lag onder vuur van de wapenlobby in de Verenigde Staten. Op donderdag benaderde de National Rifle Associaton (NRA) de eigen leden en vroeg hun politici aan te sporen tegen het wetsvoorstel te stemmen. De twee verdachten van de schietpartij in San Bernardino hadden hun wapen legaal gekocht.

Wapenwinkels
Het ging om een amendement bij een bestaande wet en de stemming was vooral symbolisch. De uitkomst laat echter zien dat het in politiek Washington onmogelijk is wapenbezit te beperken, een wens van president Barack Obama. Momenteel hoeven alleen wapenwinkels te controleren wie hun klanten zijn. Onder anderen veroordeelde criminelen komen niet door de controles. Online en op wapenbeurzen gelden die controles niet, daar wilden de initiatiefnemers van het wetsvoorstel verandering in brengen.

De twee Democraten die het voorstel indienden willen ook dat mensen die op een terreurlijst staan geen wapens mogen kopen. Een soortgelijk wetsvoorstel voor strengere wapenwetgeving werd twee jaar geleden ook verworpen, net na de schietpartij op een basisschool in het plaatsje Newton. Daarbij werden twintig kinderen doodgeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden