Update

Amerikaanse Senaat stelt begroting vast en voorkomt 'shutdown'

De Amerikaanse Senaat heeft vannacht de overheidsbegroting vastgesteld. Dit betekent dat een groot deel van de overheid tot september 2015 kan worden gefinancierd. De dreiging dat de overheid weer op slot gaat, een zogenoemde 'shutdown', is daarmee afgewend.

Senator Mike Lee in het Capitool na een lange stemmingssessie over de begroting. Beeld reuters
Senator Mike Lee in het Capitool na een lange stemmingssessie over de begroting.Beeld reuters

Eerder op de dag moest de Senaat nog een tijdelijke maatregel nemen om de begroting van 1,1 biljoen dollar (887 miljard euro) voor een paar dagen veilig te stellen. De conservatieve Republikeinse senator Ted Cruz had geprobeerd om het aannemen van de begroting te vertragen. Hij verzet zich tegen de financiering van plannen om bijna 5 miljoen illegale immigranten een kans te geven in de Verenigde Staten te blijven.

Donderdag werden de Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden het al eens over de overheidsfinanciën. Ook daar werd de wet niet zonder slag of stoot aangenomen. In het Huis van Afgevaardigheden waren het de Democraten die moeite hadden met het afzwakken van nieuwe regels voor banken. Die waren bedoeld om de handel in risicovolle en ingewikkelde financiële producten in te tomen. Ook hadden de Democraten in het Huis van Afgevaardigheden bezwaren tegen regels die hogere donaties voor de campagnes van politieke partijen mogelijk maken.

Leger, ebola, IS

De Verenigde Staten trekken dit begrotingsjaar 585 miljard dollar uit voor het leger, 64 miljard is voor de inzet van troepen in het buitenland. Daarvan is dan weer 5 miljard bestemd voor de bestrijding van Islamitische Staat (IS).

Als de begroting niet wordt goedgekeurd, gaat de overheid op slot. Dat betekent dat overheidsdiensten hun deuren sluiten en ambtenaren niet worden betaald. Dat gebeurde vorig jaar. Ook hierbij speelde de conservatieve Republikein Cruz een belangrijke rol. Inzet waren de plannen van president Obama voor een nieuw zorgstelsel.

Huis van Afgevaardigden

Gisteren werden de Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden het eens over de overheidsfinanciën. 219 leden stemden voor het wetsvoorstel van 1,1 biljoen dollar, terwijl er 206 op tegen waren.

De stemming over de begroting en het afwenden van een shutdown worden vaak ingezet om andere wetten erdoor te drukken. Ditmaal probeerden de Republikeinen een immigratiewet van Obama te ondermijnen en de Democraten wilden voorkomen dat een financiële hervorming werd teruggedraaid. Beiden dreigden de stemming te frustreren, als de andere partij niet zou toegeven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden