Amerikaanse politici: Fiscal cliff met beperkte deal vermijden

Democraten en Republikeinen kunnen in de komende dagen proberen met een beperkte deal de meeste schade van de gevreesde 'fiscal cliff' te vermijden. Dat lieten diverse Amerikaanse politici afgelopen weekeinde doorschemeren.

De Republikeinse leider John Boehner. Beeld ap
De Republikeinse leider John Boehner.Beeld ap

Bij een beperkte overeenkomst zouden de huidige belastingvoordelen voor een behoorlijke groep Amerikanen blijven bestaan. 'Het zal een stoplap zijn, in vier dagen kunnen we niets oplossen. Maar we moeten proberen tot een redelijk salarisniveau te komen, om daarna te gaan werken aan bezuinigingen', zei de Republikeinse senator Kay Bailey Hutchison op de Amerkaanse televisie.

Zonder compromis gaan in het nieuwe jaar alle tarieven van de inkomstenbelasting in de Verenigde Staten omhoog en treedt een reeks bezuinigingen automatisch in werking. Die maatregelen kunnen er volgens economen voor zorgen dat de Amerikaanse economie volgend jaar krimpt.

De Amerikaanse politici moeten het eens zien te worden over de manier waarop de Amerikaanse staatsschuld op termijn kan worden verkleind. De twee partijen staan daarbij echter nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. Republikeinen zijn fel tegen hogere belastingen, Democraten willen weinig weten van bezuinigingen op bijvoorbeeld gezondheidszorg.

Afgelopen week sneuvelde een plan van de Republikeinse leider John Boehner om de belastingen alleen voor Amerikanen met een jaarinkomen van meer dan 1 miljoen dollar te verhogen. Niet alleen Democraten waren hier tegen, omdat zij het voorstel te beperkt vonden, ook binnen zijn eigen partij stuitte Boehner op weerstand. Voor veel Republikeinen ging het voorstel te ver, omdat zij met geen enkele belastingverhoging willen instemmen.

President Barack Obama die momenteel kerstvakantie viert op Hawaii, riep de politici eind vorige week op een beperkte afspraak te maken over de begroting van volgend jaar en vervolgens verder te werken aan de afspraken voor de langere termijn. Hij stelt voor de belastingvoordelen voor de middenklasse te handhaven en om werkloosheidsuitkeringen die binnenkort aflopen voorlopig te verlengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden