Amerikaanse overheid bekeek telefoongegevens van AP-journalisten

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft in het geheim beslag gelegd op twee maanden aan telefoongegevens van journalisten van The Associated Press.

Het Witte Huis. Beeld epa
Het Witte Huis.Beeld epa

Het gaat om binnenkomende en uitgaande telefoontjes en de duur daarvan op de werk- en privénummers van individuele verslaggevers, alsook de algemene nummers van kantoren van het persbureau in New York, Washington en Hartford. Verder zijn ook de gegevens verkregen van het AP-nummer op de perstribune van het Huis van Afgevaardigden, allemaal in april en mei 2012.

Het ministerie van Justitie stelde AP van de beslaglegging op de hoogte in een brief die vrijdag bij het persbureau werd bezorgd. Een reden wordt in het schrijven niet genoemd, maar officieren van justitie hebben eerder gezegd dat zij bezig waren met een onderzoek naar het uitlekken van een verijdelde bomaanslag van de Jemenitische tak van Al-Qaeda op een verkeersvliegtuig naar de VS in het voorjaar van 2012.

AP-directeur Gary Pruitt heeft bij minister van Justitie Eric Holder tegen de gang van zaken geprotesteerd en geëist dat de gegevens worden teruggegeven en dat alle kopieën worden vernietigd. Volgens Pruitt is er geen enkele rechtvaardiging voor een dergelijk breed opgezet onderzoek. 'Deze gegevens kunnen contacten met vertrouwelijke bronnen in alle nieuwsgaringsactiviteiten van AP gedurende een periode van twee maanden blootleggen, de werkwijze van AP bij het vergaren van nieuws in kaart brengen en informatie over de activiteiten en operaties van AP prijsgeven waar de overheid geen enkel recht op heeft', schreef Pruitt.

Agressief
De regering-Obama doet agressief onderzoek naar het uitlekken van vertrouwelijke informatie naar de media. Zij heeft zes zaken aangespannen tegen mensen die ervan verdacht worden zulke informatie te hebben doorgespeeld, meer dan onder alle voorgaande presidenten bij elkaar.

Volgens de eigen voorschriften van het ministerie van Justitie moeten vorderingen van de gegevens van nieuwsorganisaties door de minister persoonlijk worden goedgekeurd, maar het is onduidelijk of dat in dit geval is gebeurd. Volgens diezelfde regels mogen telefoongegevens van nieuwsorganisaties alleen worden gevorderd als 'alle redelijke pogingen' zijn gedaan om de informatie langs andere weg te verkrijgen. Het is onduidelijk wat het ministerie op dit punt allemaal heeft ondernomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden