Amerikaanse mol in Duitse geheime dienst

Tussen Duitsland en de Verenigde Staten dreigt een nieuwe spionagerel. Justitie vervolgt een 31-jarige Duitser die werkt voor de inlichtingendienst BND maar die voor de VS zou hebben gespioneerd. Dat meldt het weekblad Der Spiegel vandaag.

Redactie
Het gebouw van de BND, de Duitse geheime dienst. Beeld REUTERS
Het gebouw van de BND, de Duitse geheime dienst.Beeld REUTERS

De man werd woensdag gearresteerd en gisteren door een rechter in voorlopig hechtenis geplaatst.

Afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA waarvan zelfs bondskanselier Angela Merkel niet gevrijwaard was, hebben eerder al tot ijzige betrekkingen tussen beide bondgenoten geleid.

Omstreden activiteiten van NSA
De verdachte zou volgens diverse Duitse media voor de VS in Berlijn de speciale commissie hebben bespioneerd die onderzoek deed naar de omstreden activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Duitsland. Een parlementaire controlecommissie en leden van de NSA-commissie kwamen gisteren met spoed bijeen om de kwestie te bespreken.

Volgens Duitse media is de verdachte diverse malen door de Amerikaanse geheime dienst ondervraagd. Hij zou minstens een keer in de VS zijn geweest om daar verslag uit te brengen over de activiteiten van de NSA-commissie in Berlijn.

De Duitse autoriteiten hielden de man aan omdat hij ervan werd verdacht contact te hebben gezocht met de Russisch geheime dienst. In de verhoren gaf hij daarna echter toe informatie aan de Amerikanen te hebben geleverd.De Duitse veiligheidsdienst vreesde al dat leden van de NSA-commissie prooi konden worden van buitenlandse spionage. Zo kregen ze speciale mobiele telefoons waarmee ze gecodeerd met elkaar konden communiceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden