'Amerikaanse minister Gates wilde sluiting Guantánamo'

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft direct na zijn aantreden herhaaldelijk gepleit voor de sluiting van de militaire gevangenis in Guantánamo Bay. Dat berichtte de krant The New York Times vrijdag.Volgens Gates heeft het kamp in het buitenland zo een slechte reputatie dat processen daar zouden worden beschouwd als illegaal. Minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken steunde zijn pleidooi om de omstreden detentiefaciliteit op Cuba te sluiten.

Gates stelde voor de gedetineerden in de Verenigde Staten te berechten. Minister van Justitie Alberto Gonzales keerde zich fel tegen het idee en kreeg daarbij steun van vicepresident Dick Cheney. Zij wonnen uiteindelijk de steun van president George Bush waarna het plan van tafel ging.

In de gevangenis in Guatánamo Bay zitten nog 385 mensen vast. De meesten werden opgepakt in Afghanistan. Onder de gedetineerden zijn veertien vooraanstaande figuren van al-Qaeda onder wie Khalid Sheikh Mohammed. Die bekende onlangs een waslijst van terreurdaden.

Een aantal raadslieden van de Amerikaanse regering verzet zich tegen berechting op Amerikaanse bodem van de terreurverdachten omdat die daardoor extra rechten krijgen. Zij vrezen dan een explosie van civiele rechtszaken, aldus de krant.

Het detentiecentrum in Guantánamo Bay is inmiddels vijf jaar in gebruik en vanaf het begin omstreden. De Amerikanen houden er zogeheten vijandelijke strijders zonder aanklacht vast.

Militaire tribunalen moeten zestig tot tachtig van de gedetineerden berechten. Daarbij is volgens critici de rechtsbescherming voor de gedaagden aanmerkelijk minder dan bij reguliere rechtbanken. Het lot van de overige gevangenen op Guantánamo is ongewis. Opsluiting voor onbepaalde tijd zonder dat het ooit tot een proces komt, is een levensgrote dreiging.

Een hooggeplaatste functionaris stelt dat de discussie nog niet over is omdat minister Gonzales zwaar onder vuur ligt wegens het ontslag van een aantal openbare aanklagers. ''Laten we eerst maar eens afwachten wat met Gonzales gebeurt. Ik vermoedt dat dit nog niet voorbij is.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden