Amerikaanse journalisten bedreigd na publicatie wapenkaart

Journalisten van de kleine Amerikaanse krant The Journal News hebben doodsbedreigingen en poederbrieven ontvangen na publicatie van een kaart met de gegevens van wapeneigenaren. De krant in de staat New York publiceerde de gegevens van vergunninghouders in de Lower Hudson Valley een week na de schietpartij op een basisschool in Newtown, in de aangrenzende staat Connecticut. Sindsdien zijn de medewerkers mikpunt geworden van bedreigingen.

Het politiebureau in Bridgeport, Connecticut organiseerde na de schietpartij in Newtown een 'wapenterugkoop' Beeld ANP
Het politiebureau in Bridgeport, Connecticut organiseerde na de schietpartij in Newtown een 'wapenterugkoop'Beeld ANP

Op 14 december schoot Adam Lanza twintig kinderen en zes volwassenen dood op de basisschool Sandy Hook in Newtown, Connecticut. Een week later plaatste The Journal News een kaart met de gegevens van ruim 33 duizend wapenhouders in Westchester en Rockland, twee counties ten noorden van New York. Het stuk had de kop: The gunowner next door: What you don't know about the weapons in your neighborhood (De buurman met een pistool: Wat u niet weet over wapens in uw buurt). De krant wilde haar lezers informeren over het aantal wapens in hun omgeving. Ze beriep zich bij publicatie op de freedom of information act die het plaatsen van zulke informatie toestaat.

De site van het blad werd meer dan een miljoen keer bezocht. Het stuk werd de krant niet in dank afgenomen. Wapeneigenaren vonden dat hun privacy werd geschonden, en meenden door de publicatie gevaar te lopen. E-mails en telefoontjes van een steeds dreigender toon stroomden binnen. De bedreigingen kwamen vanuit het hele land en waren gericht aan alle medewerkers van de krant, niet enkel de betrokken journalisten die het stuk schreven.

De persoonlijke gegevens van journalisten werden gepubliceerd op internet. Zelfs de locaties van de scholen van hun kinderen verschenen online. Een aantal journalisten kregen brieven met de boodschap dat ze zouden worden neergeschoten op straat. Op de redactie werden twee poederbrieven bezorgd. In reactie op de bedreigingen huurde de hoofdredacteur gewapende bewaking in voor de twee redacties van het blad.

'Als journalisten zijn we voorbereid op kritiek, maar in de VS zouden journalisten niet bedreigd moeten worden', zei hoofdredacteur Janet Hasson van de krant tegen de New York Times. The Journal News blijft de publicatie verdedigen. In een redactioneel commentaar citeert het blad een positieve reactie van een lezer: 'Als mijn kinderen bij vriendjes gaan spelen, wil ik graag weten of de ouders een wapen in huis hebben, zodat ik ze kan adviseren het goed weg te bergen.' Volgens The Journal News was dat de reden voor publicatie van de kaart: 'Het bevat informatie die volgens ons van belang kan zijn voor de veiligheid van onze lezers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden