'Amerikaanse dienst voorzag bouw Berlijnse muur'

De Amerikaanse geheime dienst NSA had begin jaren 60 informatie over plannen van de Oost-Duitsers om de beruchte muur aan te leggen in Berlijn. De waarschuwing hierover kwam echter niet terecht bij de toenmalige Amerikaanse president John F. Kennedy. Dat blijkt uit geheime documenten van de NSA die deze week in Washington zijn vrijgegeven.

Een beeld van het bezoek van de Amerikaanse minister van justitie Robert Kennedy, aan West Berlijn samen met burgemeester Willy Brandt kijkt hij over de muur naar Oost Berlijn Beeld ap
Een beeld van het bezoek van de Amerikaanse minister van justitie Robert Kennedy, aan West Berlijn samen met burgemeester Willy Brandt kijkt hij over de muur naar Oost BerlijnBeeld ap

In de stukken staat dat de NSA op 9 augustus 1961, 4 dagen voordat de Oost-Duitsers met de bouw begonnen, een boodschap had opgevangen van de Oost-Duitse staatspartij. Daaruit bleek dat ze de grensovergangen voor voetgangers wilde blokkeren. De Amerikaanse geheime dienst zag dat als een 'eerste stap van een plan om de grenzen te sluiten'. Die beoordeling bleek juist, maar werd vooraf niet verspreid.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn opgesplitst in vier sectoren. De delen van de Amerikanen, Fransen en Britten werkten steeds meer samen terwijl de Sovjet-Unie haar deel steeds meer onder communistische vlag bracht. Met de snelle bouw van de hoge muur dwars door de stad verhinderden de Oost-Duitse communisten dat hun inwoners naar de kapitalistische delen zouden overlopen. In 1989 werd de muur afgebroken.

Uit de documenten blijkt ook dat de geheime Amerikaanse dienst in de jaren 60 en 70 prominente Amerikanen bespioneerde, zoals de zwarte activist Martin Luther King en de bokser Mohamed Ali. Ook tegenstanders van de Vietnam-oorlog en journalisten werden in de gaten gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden