Amerikaanse commando's vechten in Pakistan

WASHINGTON - President George W. Bush heeft Amerikaanse militairen toegestaan op Pakistaans grondgebied aanvallen op terroristen uit te voeren zonder hiervoor toestemming van de regering in Islamabad te vragen.

Dat meldt The New York Times vandaag. Bush' in juli genomen besluit betekent dat Washington zijn pogingen heeft opgegeven samen met de Pakistaanse strijdkrachten bewegingen als Al Qaida en de Taliban te bestrijden.

In de stamgebieden is het gezag van Pakistans regering ondergeschikt aan dat van stamoudsten. Terreurbewegingen hebben er vrij spel. Zij opereren vrijuit aan beide kanten van de Pakistaans-Afghaanse grens, aldus de Amerikanen.

De Amerikanen zullen Pakistan vertellen wanneer en waar hun 'special forces' zullen toeslaan, maar zullen niet om goedkeuring vragen, aldus een hoge Amerikaanse officier. ''De toestand in de stamgebieden is ontoelaatbaar, we moeten daar harder optreden,'' citeert de krant hem.

Vorige week voerden Amerikaanse militairen al een aanval uit op een Pakistaans grensdorp, waarbij zo'n 25 strijders van Al Qaida werden gedood. Vanuit die plaats voerden strijders aanvallen uit op Amerikanen in Afghanistan. (HET PAROOL)

Speciale eenheden hebben van de president Bush toestemming gekregen op Pakistaans grondgebied operaties uit te voeren. Foto EPA/Str Beeld
Speciale eenheden hebben van de president Bush toestemming gekregen op Pakistaans grondgebied operaties uit te voeren. Foto EPA/Str
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden