Amerikaanse ambassade in Syrië dicht na aanhoudend geweld

De Verenigde Staten trekken al hun ambassadepersoneel terug uit Syrië. De ambassade in Damascus is gesloten vanwege de steeds verder verslechterende veiligheidssituatie, aldus het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Redactie
De Amerikaanse ambassade in Damascus. Beeld epa
De Amerikaanse ambassade in Damascus.Beeld epa

Inmiddels hebben de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford en zijn personeel het land verlaten. Het geweld in Syrië is de laatste dagen opnieuw flink opgelaaid. Vanmorgen viel het Syrische leger de stad Homs aan. Daar wordt stevig gedemonstreerd tegen het regime van president Assad. Bij de aanval zijn volgens activisten tenminste vijftig doden gevallen.

Obama
De Amerikaanse president Obama zei vandaag in een interview met de zender NBC dat hij de druk op Syrië verder wil opvoeren, maar zonder dat er militair wordt ingegrepen. Volgens hem is een oplossing via onderhandelingen nog steeds mogelijk. De Verenigde Staten eisen dat Assad aftreedt, en zullen die eis ook handhaven, aldus Obama.

Afgelopen weekeinde werd een door de Verenigde Staten gesteunde resolutie in de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd door China en Rusland. De resolutie steunde een plan van de Arabische Liga waarin werd opgeroepen tot Assads aftreden, maar China vond dat de resolutie teveel vooruit liep op de uitkomst van een mogelijke dialoog tussen de verschillende partijen in Syrië.

Nauwe banden
In tegenstelling tot in Libië, waar Muammar Kaddafi werd verdreven dank zij ingrijpen van de internationale gemeenschap, ligt militair ingrijpen in Syrië erg moeilijk. Dat komt ondermeer door de nauwe banden die Damascus met onder andere Hezbollah, Hamas en Iran onderhoudt. Gevreesd wordt voor een kettingreactie die de situatie alleen maar verder verslechtert. Ook zonder het dwarsliggen van Rusland en China blijft het daardoor een heikele kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden