Amerikaans leger wil gehuwde 'holebi-paren' gelijkstellen

Het Amerikaans leger wil de gelijkstelling van holebi's (homo's, lesbiënnes en biseksuelen) bespoedigen. Gelijkslachtige gehuwde partners van het legerpersoneel zullen voortaan van dezelfde financiële voordelen kunnen genieten als andere gehuwde paren, daartoe behoren betaald verblijf of ziekteverzekering. Dat kondigde het Pentagon aan. De paren moeten daarvoor een geldig trouwboekje laten zien. Vele van die voordelen worden dan met terugwerkende kracht terugbetaald.

Chuck Hagel Beeld ap
Chuck HagelBeeld ap

'Het ministerie behandelt nu alle gehuwde medewerkers van het leger op gelijke voet', zei Defensieminister Chuck Hagel in een mededeling. Zijn voorganger Leon Panetta had al enkele van de regelingen van het Pentagon versoepeld. Holebi's die zich geout hebben, kunnen al na twee jaar openlijk in het Amerikaans leger dienen. President Barack Obama had een overeenkomstig verbod uit 2011 herroepen.

De aankondiging volgt op een vonnis van het Hooggerechtshof. Dat had de rechten van holebi's in een principe-uitspraak eind januari kracht bijgezet.

Homoseksuele echtparen hebben voortaan gelijke rechtsaanspraken op staatsinkomsten als heteroseksuele echtparen. Legaal trouwen kunnen holebi's tot nog toe in twaalf Amerikaanse staten, de hoofdstad Washington en binnenkort ook weer in Californië. In 29 van de 50 staten is het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht daarentegen strikt verboden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden