Amerikaans Congres maakt sluiting Guantánamo lastiger

Het Amerikaanse Congres heeft dinsdag een nieuwe versie van de defensiebegroting voor 2016 goedgekeurd. Ondanks een eerder veto van president Barack Obama werd de wetgeving die de sluiting van gevangenis Guanatánamo kan verhinderen, opnieuw opgenomen in de begroting.

Wachttoren bij het gevangenenkamp in Guantánamo Bay Beeld afp
Wachttoren bij het gevangenenkamp in Guantánamo BayBeeld afp

De Senaat keurde de begroting goed met 91 stemmen tegen 3. Vorige week had het Huis van Afgevaardigden ook al ingestemd met de begroting, met 370 tegen 58 stemmen. De Republikeinen beschikken in beide kamers van het parlement over een meerderheid.

In oktober had zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden de begroting ook al met een ruime meerderheid goedgekeurd. Maar Obama gebruikte toen zijn veto. Volgens hem moest de begroting, goed voor 612 miljard dollar, worden afgekeurd omdat een van de onderdelen de sluiting van het Amerikaanse gevangenkamp Guantánamo belemmert. Het is vrij uitzonderlijk dat Obama als president gebruik maakt van zijn vetorecht.

Terrorismeverdachten
Deze keer heeft het Witte Huis al laten weten dat Obama de wet zal goedkeuren. Het Congres beschikt immers over de nodige tweederde meerderheid die een veto van de president teniet kan doen. De Amerikaanse regering liet wel weten bij het standpunt te blijven dat Guantánamo dicht moet. Ook zal er niets veranderen aan de plannen voor overplaatsing voor enkele gevangenen.

Deel van de nieuwe defensiewet is een verbod op overplaatsing van de gevangenen naar de Verenigde Staten. Daarvoor waren plannen in de maak.

In Guantánamo Bay, een Amerikaanse militiaire basis op Cuba, zitten nog altijd meer dan honderd terrorismeverdachten opgesloten. De meeste gedetineerden werden er zonder enige vorm van proces of rechterlijke bijstand vastgehouden. President Barack Obama beloofde bij zijn verkiezing dat hij de gevangenis ging sluiten, maar heeft die belofte nog niet waar kunnen maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden