Amerika stuurt 300 extra militaire adviseurs naar Irak

De Verenigde Staten zullen 300 extra militaire adviseurs naar Irak sturen om het leger daar te trainen en te adviseren. Dat maakte de Amerikaanse president Barack Obama vandaag bekend. Het Witte Huis is verder bereid geweld te gebruiken in Irak maar zal daartoe eerst overleggen met het Amerikaanse Congres en leiders in de regio, aldus Obama.

President Obama. Beeld afp
President Obama.Beeld afp

De president verzekerde zijn toehoorders dat er geen Amerikaanse gevechtstroepen naar het land worden gestuurd. Wel zegde hij Bagdad meer materiële steun toe in de strijd tegen de terroristen van de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Volgens de president worden er gemeenschappelijk antiterreurcentra opgezet waar inlichtingen worden gedeeld.

Inlichtingen
De Verenigde Staten hebben verder hun inspanningen om inlichtingen te verzamelen uit gebieden waar ISIS het voor het zeggen heeft uitgebreid, om een beter beeld te krijgen van wat de terreurbeweging doet. Eerder vandaag werd bekend dat F-18's van het vliegdekschip George H.W. Bush verkenningsvluchten hebben uitgevoerd. ISIS is een gevaar voor het Iraakse volk, de regio en Amerikaanse belangen, aldus Obama.

Ter bescherming van de Amerikaanse belangen heeft Washington de nodige maatregelen genomen de ambassade in Bagdad te beveiligen.

Blitzkrieg
ISIS voert sinds vorige week dinsdag een blitzkrieg in Irak. De terreurgroep veroverde eerst de steden Mosul en Tikrit en rukte vanuit daar verder op naar het zuiden, richting Bagdad. De Iraakse regering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki wil koste wat kost voorkomen dat ISIS de hoofdstad bereikt. Hij heeft de VS gevraagd om Irak bij te staan in de strijd tegen terrorisme.

De strijders van ISIS willen een islamitisch kalifaat bewerkstelligen met de sharia als basis. Ze schromen lijfstraffen niet, evenals amputatie van ledematen en geseling. Vrouwen mogen volgens de leefregels van ISIS alleen zwaar gesluierd over straat.

Een soennitische militant staat bij een checkpoint op de weg naar Baji in Noord-Irak. Beeld EPA
Een soennitische militant staat bij een checkpoint op de weg naar Baji in Noord-Irak.Beeld EPA
Koerdische Pesmerga-troepen nabij Kirkuk. Beeld getty
Koerdische Pesmerga-troepen nabij Kirkuk.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden