Amerika overweegt inzet onderwaterapparatuur bij zoektocht Boeing

De Verenigde Staten overwegen op verzoek van de Maleisische regering onderwaterapparatuur te sturen om in de Indische Oceaan te speuren naar wrakstukken van de vermiste Boeing 777. Dat liet het Pentagon vanavond weten.

Redactie
De Maleisische minister voor Transport en Defensie Hishamuddin Hussin vandaag tijdens een persconferentie over de vermiste Boeing. Beeld epa
De Maleisische minister voor Transport en Defensie Hishamuddin Hussin vandaag tijdens een persconferentie over de vermiste Boeing.Beeld epa

De Amerikanen stuurden twee weken geleden eerst twee marineschepen naar de wateren in Zuid-Oost-Azië, om te zoeken naar brokstukken. Toen die niet werden gevonden, zette het leger twee vliegtuigen in, waaronder een geavanceerd model dat zelfs onderzeeërs kan waarnemen. Nu heeft de Maleisische minister van Defensie Hussin zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel gevraagd of Amerika ook onderwaterapparatuur wil inzetten. Hagel beloofde snel met een antwoord te komen.

Zoektocht kost 1,8 miljoen
De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines heeft alleen de Verenigde Staten al zo'n 2,5 miljoen dollar, omgerekend 1,8 miljoen euro, gekost. De VS is een van de 26 landen die meehelpen bij de speurtocht naar de spoorloos verdwenen vlucht MH370, die 239 mensen aan boord had.

Resultaten heeft het nog altijd niet opgeleverd. 'We blijven helpen zolang de Maleisiërs dat nodig hebben', liet een woordvoerder van het Pentagon desondanks weten. Maleisië hoeft vooralsnog dus niet te vrezen dat de Amerikanen afhaken. Die hadden in totaal al 4 miljoen dollar opzij gezet voor de zoektocht, waarmee ze het tot begin april kunnen uitzingen.

De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines heeft zich intussen verplaatst naar een van de meest afgelegen plekken in de Indische Oceaan. Het gebied staat bekend als het onstuimige 'Roaring Forties'. Satellietbeelden toonden daar twee objecten die mogelijk afkomstig zijn van het vliegtuig.

Vrouw zag vliegtuig in oceaan
Een Maleisische vrouw beweert dat ze een vliegtuig in de Indische Oceaan heeft gezien op de dag dat het toestel van Malaysia Airlines verdween. Raja Dalelah (53) zag het deels onder water verdwenen vliegtuig bij de Indiase eilandengroep de Andamanen. Ze zat op dat moment op een vlucht van Saudi-Arabië naar Maleisië.

Een piloot zei tegen de Maleisische nieuwssite The Star dat het onmogelijk is om van zo'n grote hoogte een schip of een boot te ontwaren. Het toestel vloog op een hoogte van circa 11 kilometer. De vrouw zei dat ze eerder wel degelijk ook schepen en eilanden had gezien door haar raampje. De vrouw houdt voet bij stuk. 'Ik weet wat ik heb gezien.' Ze heeft een verklaring bij de politie afgelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden