'American Dream' maar voor weinig Amerikanen haalbaar

Het gedroomde leven dat in films wordt verbeeld en waarvoor ieder jaar miljoenen mensen naar de Verenigde Staten vertrekken, is maar voor één op de acht Amerikaanse gezinnen haalbaar, berekende USA Today.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De 'American Dream' wordt gedefinieerd als 'een gezond leven met een goede baan, zonder geldzorgen, en met een goed pensioen in het vooruitzicht'. Ook de wetenschap dat kinderen het beter zullen hebben dan de ouders het hebben gehad, is erg belangrijk.

Zo'n leven kost een gezin met twee ouders en twee kinderen omgerekend 95.890 euro (130.357 dollar) per jaar, terwijl het gemiddelde inkomen per huishouden in de Verenigde Staten maar 37.500 euro (51.000 dollar) is. Slechts zestien miljoen gezinnen verdienen genoeg om aan het ideaalbeeld te voldoen.

In de berekeningen werden onder andere hypotheeklasten, eerste levensbehoeften als eten en drinken, pensioenvoorziening, een auto, verzekeringen en twee schoolgaande kinderen opgenomen.

In de Verenigde Staten zijn er per staat en vaak zelfs per stad grote verschillen in woon- en leefkosten. Steden als New York en San Francisco behoren tot de duurste van het land, terwijl het leven in het midden van het land veelal een stuk goedkoper is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden