AMC wil scholieren werven in Zuidoost

Ingang van het AMC (Academisch Medisch Centrum) in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - De 1600 leerlingen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) mogen voortaan bij het AMC stage lopen. Dit jaar zijn er vijftig stageplaatsen, volgend jaar kunnen honderd scholieren in het ziekenhuis terecht.

Het AMC heeft daartoe een overeenkomst met de school afgesloten. De scholieren kunnen overal terechtkomen: bij de balie, de technische dienst, parkeerbeheer, laboratoria. Sommige scholieren uit de hogere klassen mogen bijvoorbeeld ook helpen met het vervoer van patiënten naar de operatiekamers of bij het geven van flesvoeding.

Het AMC is met zesduizend werknemers de grootste werkgever in Zuidoost. Als universitair medisch centrum heeft het ziekenhuis niet alleen medisch en verpleegkundig personeel nodig, maar ook medewerkers van verschillend niveau in andere functies.

Om de opleiding beter bij de stages aan te laten sluiten, komen er voor de vmbo- havo- en vwo-leerlingen aparte leermodules voor het profiel natuur, leven en techniek. Scholieren krijgen daarin les in technieken die in het ziekenhuis worden toegepast. Het AMC gaat ook zelf gastlessen, rondleidingen en lezingen voor de leerlingen organiseren.

Het AMC hoopt ook toekomstig medisch personeel uit de omgeving te kunnen werven. In Status, het personeelsblad van het ziekenhuis, zegt Robert Simons, verpleegkundig bestuurder: 'We kunnen op jonge leeftijd al vwo-talenten scouten en aan het AMC binden.'
Volgens Simons is het gros van de huidige werknemers autochtoon en van buiten Zuidoost. Bij de huidige vergrijzing vreest het ziekenhuis een groot toekomstig personeelstekort. Simons: ''Het AMC moet alles op alles zetten om jonge mensen te interesseren voor de zorg, maar we willen ze ook kennis laten maken met alle mogelijkheden die dit ziekenhuis biedt. Techniek, onderzoek, dienstverlening. Het is meer dan ze denken dat het is.''

Ook wil het AMC een meer gemengd personeelsbestand van mensen dicht uit de buurt. ''Als verplegers en dokters dezelfde achtergrond hebben, kunnen we betere zorg verlenen.''

Het AMC heeft de overeenkomst met de OSB, onder de naam 'Passie voor jonge mensen', voor vijf jaar afgesloten. Het Platform Arbeidsmarkt en Onderwijs steekt er 142.000 euro in. Het idee kwam van Saskia Grotenhuis, directeur van de OSB. Beide instellingen willen meer jongeren interesseren voor een baan in de zorg.

De Hogeschool van Amsterdam gaat onderzoeken of de stageplaatsen effect hebben op studiekeuze en motivering van de scholieren. (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden