AMC vriest eicellen in

Vanaf woensdag is het mogelijk om eicellen te laten invriezen in Nederland, zoals hier in het Academisch Medisch Centrum. Foto ANP Beeld
Vanaf woensdag is het mogelijk om eicellen te laten invriezen in Nederland, zoals hier in het Academisch Medisch Centrum. Foto ANP

In het Amsterdams Medisch Centrum is het vanaf woensdag mogelijk om eicellen in te vriezen voor latere ivf-behandeling. Binnenkort is de behandeling ook mogelijk in andere ivf-klinieken in Nederland, maar op dit moment is het AMC de enige kliniek die klaar is om de ingreep te verrichten.

Gynaecoloog Jan Kremer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), verwacht echter geen stormloop op de ivf-klinieken zei hij woensdag. Daarvoor is de procedure fysiek en moreel te belastend.

Kremer verwacht dat in Nederland jaarlijks een kleine honderd vrouwen hun eicellen zullen laten invriezen. De meesten hebben daarvoor een medische reden, bijvoorbeeld kanker. Maar sommigen zullen het ook willen laten doen omdat ze wel een kinderwens hebben, maar pas in een latere fase van hun leven. Eicellen laten invriezen om niet-medische redenen zal niet overal mogelijk zijn, zegt Kremer. Een aantal klinieken heeft daarvoor onvoldoende capaciteit of geeft prioriteit aan vrouwen met een medische achtergrond.

Vrouwen die hun eicellen om niet-medische redenen wilen laten invriezen, zullen dat waarschijnlijk zelf moeten betalen. Kremer schat dat het stimuleren van de aanmaak van eicellen en het oogsten van eitjes per cyclus ongeveer 3000 euro zal kosten. Daarbij komen dan nog de kosten voor bevriezen en bewaren van het materiaal. Het terugplaatsen is een gewone ivf-procedure die onder de normale vergoedingsrichtlijnen valt.

''Een vrouw die haar eitjes laat invriezen, kan als ze een geschikte partner heeft gevonden natuurlijk op de gewone manier zwanger worden. Dan zijn de ingevroren eitjes niet meer nodig. Maar ze kan ook net als ieder ander problemen krijgen met zwanger worden en dan krijgt zij gewoon een vruchtbaarheidsbehandeling, als ze dat wil, ongeacht of er nu eigen eitjes op voorraad zijn of niet'', legt Kremer uit.

De NVOG-voorzitter benadrukt dat vrouwen niet tot hun 45-ste eitjes kunnen laten invriezen. ''We behandelen vrouwen tot rond de 40 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van hun eitjes. Onder bepaalde voorwaarden plaatsen we wel terug bij vrouwen van 41 tot 45 jaar.'' Overigens zal het ziekenhuis waar Kremer werkt, het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen (UMC), geen vrouwen met een niet-medische reden in behandeling nemen. (HET PAROOL)

Foto ANP Beeld
Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden