AMC-verpleegkundige benoemd tot hoogleraar

Bianca Buurman (39) begon in 2000 haar carrière als verpleegkundige aan het bed op de afdeling Inwendige geneeskunde van het AMC. Deze maand is ze benoemd tot hoogleraar Acute Ouderenzorg.

Bianca Buurman Beeld HvA/UvA
Bianca BuurmanBeeld HvA/UvA

Buurman is daarmee de tiende Nederlander die ooit van verpleegkundige is doorgegroeid tot hoogleraar, het hoogste wetenschappelijke ambt dat er is. Bij het AMC ging Wilma Scholte op Reimer haar voor: zij werd twee jaar geleden benoemd tot bijzonder hoogleraar Complexe Zorg.

Buurman is er trots op dat ze als verpleegkundige hoogleraar is geworden. Op de website van het AMC vertelt Buurman haar verhaal. Ze wilde na haar middelbare school al geneeskunde studeren, maar werd telkens uitgeloot. Zodoende werd het de hbo-opleiding verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). "Als kind wilde ik de zorg in. Ik wilde graag in een ziekenhuis werken."

Promotieonderzoek
Terwijl ze als verpleegkundige talloze patiënten verzorgde, vroeg Buurman zichzelf af wat er met patiënten gebeurt als ze naar huis mogen. "Je ziet soms mensen naar huis gaan van wie je je afvraagt of het wel goed gaat als ze thuis zijn." Dit vraagstuk werd het onderwerp van haar promotieonderzoek.

In 2011 promoveerde ze. De gegevens die Buurman na het bestuderen van data van 32 ziekenhuizen verzamelde, toonden aan dat 20 procent van de oudere patiënten kort na de opname overleed, dat 20 procent te maken had met een heropname en 30 procent duidelijk last bleef houden van de opname. "Dat zijn zorgelijke cijfers."

Mantelzorg
Naar aanleiding van haar onderzoek kwam Buurman met het advies de wijkverpleging meer te betrekken bij de overgang van ziekenhuis naar huis. "Je moet kijken hoe de patiënt ervoor staat, je moet letten op medicatie, mantelzorg en geheugen."

Uit haar koker komt het 'buurtziekenhuis'. Het initiatief biedt ziekenhuiszorg in de wijk, ouderen kunnen er gelijk worden opgenomen zonder tussenkomst van het ziekenhuis. De aangeboden zorg is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het ziekenhuis, de huisarts, de zorgorganisatie en de wijk. Buurman: "We proberen zo zorg in de buurt te bieden wat nu in de stad nog niet kan."

Als hoogleraar is het veel managen, regelen, subsidies aanvragen en ander bureauwerk, zegt Buurman. "Ik mis het praktische werk als verpleegkundige." Om dit enigszins te compenseren loopt ze een dag per twee weken mee in de dagkliniek Ouderengeneeskunde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden