AMC te vol door problemen VUmc, ambulancepersoneel staakt actie

Omdat het Academisch Medisch Centrum (AMC) overvol dreigt te raken met patiënten die vanwege wateroverlast niet in het VU medisch centrum terechtkunnen, heeft ambulancepersoneel cao-acties opgeschort.

Het AMC is 'zielsgelukkig' met het afblazen van de acties, zegt een woordvoerder. Beeld ANP
Het AMC is 'zielsgelukkig' met het afblazen van de acties, zegt een woordvoerder.Beeld ANP

Als actiemiddel reden ambulances de afgelopen maanden na het afleveren van een patiënt bij het AMC eerst terug naar de standplaats voordat ze weer uitreden. Hierdoor worden patiënten die in het traumacentrum op het AMC belandden, niet snel genoeg naar andere ziekenhuizen 'doorvervoerd' en dreigde een opstopping.

Tijdens de gesprekken met het AMC en de directie van Ambulance Amsterdam werd gedreigd met juridische stappen, maar zo ver hoefde het niet te komen, aldus Fred Seifert van vakbond Abvakabo FNV. 'Wij zijn de laatsten die patiënten in gevaar willen brengen. Zo hebben we bij evacuatie van het VUmc alle acties stop­gezet.'

Het VUmc moest op 8 september worden ontruimd nadat technische installaties in de kelder onklaar waren geraakt door water uit een gesprongen leiding.

Personeel loopt vuur uit de sloffen
Het AMC is 'zielsgelukkig' met het afblazen van de acties, zegt een woordvoerder. 'Tot vorige week had Amsterdam twee academische ziekenhuizen en twee traumacentra, nu nog maar één. De druk op de spoed­eisende hulp, intensive care, neonatologie en cardiologie is enorm.'

Volgens de woordvoerder is de drukte binnen onder controle dankzij 'medewerkers die het vuur uit hun sloffen lopen en een heel grote groep goede VUmc'ers die zijn komen helpen'.

Het opschorten van de acties betreft ritjes cardiologie, neonatologie, neurologie en intensive care, zegt Seifert. Hij verwacht dat het VUmc maandag weer opengaat en dan hervat het personeel de stiptheidsacties.
Het VUmc meldde vanochtend er nog steeds van uit te gaan dat het ziekenhuis begin volgende week weer opengaat.

Ambulancepersoneel wil drie procent loonsverhoging, een 'fatsoenlijk' ouderenbeleid en minder uitzendkrachten. Naast stipt werken wordt overwerk niet uitgevoerd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden