Update

AMC plaatst 'zwarte doos' in operatiekamer

Chirurgen werken in een van de operatiekamers van het AMC vanaf woensdag met een 'zwarte doos'. Het apparaat registreert niet alleen de toestand van de patiënt, maar ook de handelingen van de OK-medewerkers.

Malika Sevil
Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Beeld anp
Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.Beeld anp

Het AMC gebruikt de zwarte doos, de surgical black box, vooralsnog alleen bij kijkoperaties, maar het is volgens hoogleraar en chirurg Marlies Schijven de bedoeling dat de techniek op termijn in meer OK's wordt ingezet.

Het apparaat registreert niet alleen, het analyseert ook. Het koppelt de informatie van OK-apparatuur aan elkaar, neemt geluid en beeld op, registreert bewegingen in de OK en zaken rond de patiënt als bloeddruk, et cetera. De programmatuur van de zwarte doos markeert momenten die 'afwijkend' zijn. Op een uitdraai krijgt het team in beeld waar het in de operatiekamer beter kan. Dat rapport wordt vervolgens door het team besproken.

Winst
Na 48 uur worden de beelden die inzoomen op de activiteiten van het OK-team gewist, die over de toestand van de patiënt blijven bewaard in het medisch dossier. "De winst is dat we ons beter bewust worden van ons handelen in teamverband. Als ik opereer, ben ik gefocust op de patiënt en zie ik niet wat alle anderen doen. Je kunt als mens niet alles scherp op de radar hebben." Schijven doet ook onderzoek naar zogenoemd serious gaming, waarbij ze chirurgen in opleiding in een simulatietraining (dus met computerbeelden) een varkentje liet opereren. "Daarbij zag je dat de artsen in opleiding niet in de gaten hadden dat het geluid - zoals de hartslag van het varkentje dat via een apparaat hard in de ruimte hoorbaar is - werd weggedraaid. Ze waren zó geconcentreerd met de patiënt bezig dat andere informatie niet meer binnenkwam."

Drempelvrees
In de echte OK lopen wel veel meer mensen rond om dat in de gaten te houden, maar het geeft wel aan dat iedereen druk is met zijn eigen taak, en dat er zaken over het hoofd kunnen worden gezien.

Het idee van de zwarte doos is ontwikkeld door Teodor Grantcharov, hoogleraar chirurgie van de universiteit van Toronto. Hij deed dat samen met luchtvaartmaatschappij Air Canada.

Schijven stuitte bij de introductie van het apparaat wel op enige drempelvrees bij de collega's. "Mensen zijn bang dat de beelden tegen ze worden gebruikt. Ze zeggen: als alles wordt gefilmd, en ik doe iets niet goed, mag ik op het matje komen bij de baas."

Volgens Schijven is de techniek nadrukkelijk bedoeld om van te leren, niet om collega's op af te rekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden