AMC en VUmc gaan samen verder als Amsterdam UMC

AMC en VUmc gaan vanaf nu samen verder als Amsterdam UMC. De twee ziekenhuizen zijn donderdag, met een officiële ondertekening in de Waag op de Nieuwmarkt, bestuurlijk gefuseerd en daar hoort een nieuwe naam en een ander logo bij.

null Beeld AMC/VUmc
Beeld AMC/VUmc

Het wordt een voor de hand liggende naam: Amsterdam UMC. De symboliek zit in het logo: een tulp, een verwijzing naar de beroemde arts uit de zeventiende eeuw, Dr. Nicolaes Tulp.

Het 'hoefijzer' rond de tulp in het logo hint naar de Amsterdamse grachtengordel en de kleur oranje naar de nationale kleur.

Opnieuw beginnen
Met de nieuwe naam presenteren de ziekenhuizen zich als één instituut naar buiten, maar volgens Hans Romijn, de bestuursvoorzitter van de locatie Meibergdreef (het voormalige AMC) is een nieuwe naam ook nodig om bij de medewerkers een gevoel van gemeenschappelijkheid te scheppen.

"Dat is belangrijk voor de nieuwe identiteit. Iedereen kan zich ermee identificeren. We gaan dan als het ware opnieuw beginnen."

Amsterdam UMC heeft een communicatiedeskundige naar de nieuwe naam laten kijken en er zijn proefsessies geweest, waarbij medewerkers om een reactie werd gevraagd.

"Wij zijn geen merkenexperts. Het is wel een naam die voor generaties meegaat. Dus daar moet je zorgvuldig mee om gaan. Het zou heel erg zijn als je een naam kiest, die niet goed valt."

Het nieuwe logo Beeld AMC/VUmc
Het nieuwe logoBeeld AMC/VUmc

De anatomische les
Leuk detail is dat dokter Nicolaes Tulp werd geboren als Claes Pieterszoon. Hij was zo verzot op tulpen dat hij er zijn naam op had aangepast.

In zijn tijd had hij al veel aanzien, maar hij werd pas wereldberoemd na zijn dood. Dit dankzij Rembrandt van Rijn die in 1632 'de anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' schilderde.

Op het schilderij is dokter Tulp te zien tijdens een van zijn anatomische lessen op de zolder van de Waag op de Nieuwmarkt, wat de plek van de ondertekening van de bestuurlijke fusie verklaart.

1632 was niet alleen het jaar dat Rembrandt dit meesterwerk schilderde, het was ook het jaar van oprichting van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de UvA en dus ook het AMC.

Lees ook: Waarom AMC en VUmc nu officieel samen verder gaan

'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' Beeld Rembrandt
'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp'Beeld Rembrandt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden