'AMC Amsterdam in top 3 vruchtbaarheidsklinieken'

Alleenstaande vrouwen met een kinderwens kunnen voor een ivf-behandeling lang niet overal terecht, zo blijkt uit een enquête van Opzij. AMC Amsterdam staat volgens het tijdschrift in de top 3 van vruchtbaarheidsklinieken.

null Beeld anp
Beeld anp

De enquête van het tijdschrift Opzij laat zien dat ongeveer de helft van de ziekenhuizen en klinieken die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden, ook singles behandelt.

De top drie van vruchtbaarheidsklinieken is volgens Opzij: UMC Utrecht, MC Kinderwens in Leiderdorp en AMC Amsterdam. Hier zijn singles ook welkom. Bij drie andere locaties in Amsterdam, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, het VUmc en Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, zouden singles niet welkom zijn. Een woordvoerder van het VUmc zegt in De Volkskrant dat alleenstaande moeders uit praktische overwegingen worden doorverwezen: 'Dat heeft een spermabank en de nodige psychologische counselling.'

Wettelijk gezien
De ziekenhuizen die geen singles toelaten, geven daarvoor verschillende redenen. Zo kan het zijn dat het ziekenhuis geen eigen spermabank heeft, of niet het juiste laboratorium. 'Het argument dat alleenstaand ouderschap slecht zou zijn voor het welzijn van het toekomstige kind, komt niet voorbij', aldus Opzij, maar volgens sommige artsen speelt het wel degelijk mee.

Rien Crooij, gynaecoloog en directeur bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp: 'Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling, maar sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Terwijl aan de single vrouw die moeder wil worden meestal niks mankeert.'

Stevig aan de tand gevoeld
Toch worden alleenstaande vrouwen die zich tot een vruchtbaarheidskliniek wenden 'stevig aan de tand gevoeld', meldt Opzij, door een medisch maatschappelijk werker of een psycholoog. 'Ik vraag niet alleen naar hun werk en inkomen, maar ook hoe het zit met hun omgeving', aldus psycholoog Esther Hameleers, betrokken bij de afdeling gyneacologie van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.

'Hebben ze familie die hen straks zal steunen? Of vrienden? Meestal hebben deze vrouwen hier zelf al heel goed over nagedacht, maar soms zijn mijn vragen confronterend. Dan ziet iemand er toch van af omdat ze zich realiseert dat het in je eentje een heel zwaar traject kan zijn.'

Percentage doorgaande zwangerschappen
Opzij schreef 53 van de 102 ziekenhuizen aan die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden. Daarvan vulden 39 de vragenlijst in en uit hun antwoorden blijkt dat bij 20 van hen alleenstaande vrouwen terecht kunnen.

Er is door Opzij onder meer gevraagd naar hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden