Ambulancepersoneel kon Vluchtgebouw niet in na val asielzoeker

De asielzoeker die afgelopen maandag zwaar gewond raakte bij een val in het Vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat is door medebewoners van het pand naar buiten gedragen. Hulpdiensten hadden de instructie niet naar binnen te gaan in verband met mogelijke asbest.

Een spandoek achter een raam van het pand aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam waar de asielzoekers nu verblijven. Beeld anp

Er was een onderzoek naar het pand gaande door de gemeentelijke inspectie vanwege mogelijke asbest. 'Er was eerder veel koper uit het gebouw gestolen en in het plafond geboord,' vertelt een woordvoerder van de politie. 'Dat onderzoek werd maandag uitgevoerd en dinsdag kwamen de uitslagen. In de tussentijd mochten wij als hulpdiensten niet het gebouw in.'

De man viel maandagnacht van een trap met een loszittende leuning. De andere bewoners van het pand hebben de man naar buiten gedragen. Die blijkt nu een gebroken nekwervel en een hersenbloeding te hebben en ligt op de intensive care van het AMC.

Inmiddels is het gebouw grotendeels abestvrij verklaard en mogen de hulpdiensten wel naar binnen. 'In sommige kamers is asbest aangetroffen, maar die deuren blijven gesloten,' aldus een woordvoerder van de politie.

Zij verweert zich tegen het feit dat de hulpdiensten toch naar binnen hadden moeten gaan voor dit geval. 'We konden niet zien hoe ernstig de verwondingen waren en we hadden de opdracht om niet naar binnen te gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden