update

Ambulancedienst Amsterdam op vingers getikt

De ambulancedienst in Amsterdam en omgeving heeft een stevige waarschuwing gekregen. De dienst voldoet namelijk niet aan de 'vereisten en voorwaarden'.

De dienst voldoet niet aan de 'vereisten en voorwaarden' Beeld anp
De dienst voldoet niet aan de 'vereisten en voorwaarden'Beeld anp

Als de problemen voor 1 april niet zijn opgelost, wordt ingegrepen en dreigt bijvoorbeeld een dwangsom. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg maandag gemeld.

Risico
Volgens de inspectie zijn bepaalde problemen sinds december 2013 meerdere keren geconstateerd. 'Gebleken is dat het risico voor de patiënt op onverantwoorde zorg, ondanks eerder besproken maatregelen met de inspectie, nog steeds hoog is', staat te lezen in de brief van de inspectie.

Zo is het niet duidelijk welke medewerkers waartegen zijn ingeënt. Ook kan de dienst niet aantonen dat ambulances en instrumenten vaak genoeg worden schoongemaakt. Sommige materialen, zoals botnaalden en verbandmiddelen, zijn over de datum en mochten niet meer worden gebruikt. Volgens medewerkers van de standplaats Amstelveen zou de nascholing niet op orde zijn.

Werkdruk
De RAV Ambulance Amsterdam spreekt op zijn website van een 'onaangenaam en zeer ernstig' bericht. Woordvoerder Peter Duijf wil het oordeel van de inspectie niet bagatelliseren, maar benadrukt dat de patiëntveiligheid niet in het geding is geweest. 'De vraag naar ambulancezorg stijgt hard. De werkdruk is hoog en we hebben niet genoeg mensen. Dan moet je keuzes maken of je zorg verleent of je administratie op orde houdt. Bovendien is de inspectie strenger gaan controleren.'

De organisatie is bezig met verbeteringsprocessen en zal onconventionele maatregelen treffen waar nodig. Zo kunnen bijvoorbeeld medewerkers van andere ambulancediensten worden ingezet. Uiterlijk 16 januari moet de RAV Ambulance Amsterdam een plan van aanpak naar de inspectie sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden