Ambulance rukt steeds vaker uit voor toeristen

Zorgverleners in Amsterdam krijgen het steeds drukker met toeristen. Het aantal keer dat ambulances voor buitenlandse bezoekers worden ingezet, is in vier jaar meer dan verdubbeld: naar bijna 3500 ritten per jaar.

Malika Sevil
De Meldkamer Ambulancezorg overweegt de inzet van een tolkentelefoon. Beeld anp
De Meldkamer Ambulancezorg overweegt de inzet van een tolkentelefoon.Beeld anp

Ook op de spoedeisende hulp (SEH) van OLVG Oost - het meest centrale ziekenhuis van de stad - groeit het aantal patiënten uit het buitenland. In juli was 15 procent van de patiënten daar een toerist; in juli 2011 was dat nog 13,5 procent. En die trend zet zich voort, nu het toerisme in de stad blijft toenemen.

Het groeiende aantal buitenlandse patiënten vraagt ook om een andere aanpak van de zorgverleners. De taalbarrière is bijvoorbeeld een probleem. Bij de meldkamer van de Ambulance Amsterdam lopen ze daar dagelijks tegen aan, zegt het hoofd, Frank Berg. "Het is voor onze centralisten soms een echte puzzel om erachter te komen waar iemand is en wat er aan de hand is."

Huisartsenpost
De Meldkamer Ambulancezorg overweegt de inzet van een tolkentelefoon. "Dan moeten we binnen een halve minuut een tolk aan het gesprek kunnen toevoegen. In het buitenland zijn er veel voorbeelden van."
In het OLVG Oost kunnen ze de aanloop door toeristen sinds kort ook beperken door ze naar de aanpalende huisartsenpost te sturen. Voorheen accepteerde die geen toeristen, nu wel.

Zowel de SEH als de ambulancedienst is zwaar belast. SEH's in de stad moeten geregeld de deuren sluiten voor nieuwe patiënten, omdat ze vol zijn. In vijf jaar zag Ambulance Amsterdam het aantal ritten met twintig procent toenemen, door verschillende factoren, waaronder de groei van het toerisme. De werkdruk van de bemanning van de Ambulancedienst Amsterdam is anderhalf keer zo hoog als van collega's elders in het land.

Lees verder: Toeristen zorgen voor drukte op de alarmcentrale [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden