Ambtstermijn Sarkozy eindigt op 15 mei

De ambtstermijn van Nicolas Sarkozy als president van Frankrijk eindigt officieel op 15 mei om middernacht. In de Franse media is er echter op gezinspeeld dat de machtsoverdracht eerder zou geschieden, als de socialist François Hollande de nieuwe president zou worden.

Verscheurde verkiezingsposters van Nicolas Sarkozy. Beeld ap
Verscheurde verkiezingsposters van Nicolas Sarkozy.Beeld ap

De beëdiging kan echter pas plaatshebben, als de Constitutionele Raad de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen heeft bekendgemaakt. Dat gebeurt vermoedelijk op vrijdag 11 mei.

De nieuwe president kan direct na zijn beëdiging een nieuwe regering benoemen. Hem wacht direct een druk programma. Op 18 en 19 mei heeft in de Verenigde Staten de top van de G8, de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland, plaats. Daarna wordt in Chicago, eveneens in de Verenigde Staten, de NAVO-top gehouden. Daar zal Hollande zijn plan voor een versnelde terugtrekking van de Franse militairen uit Afghanistan moeten verdedigen.

De Fransen kunnen in juni opnieuw naar het stemlokaal gaan. Op 10 juni heeft de eerste ronde van de verkiezingen voor de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, plaats. Een week later volgt de tweede ronde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden