Ambtenaren Weesp willen fusie met Amsterdam

Het ambtelijke apparaat van Weesp heeft een duidelijke voorkeur voor een fusie met Amsterdam. Dat blijkt uit een peiling die door de ondernemingsraad is gehouden.

null Beeld anp
Beeld anp

Van de ruim negentig respondenten gaven 66 mensen aan voorstander te zijn van een fusie met Amsterdam. De andere fusiekandidaat Gooise Meren kreeg 16 stemmen. Negen ambtenaren hielden zich op de vlakte.

De peiling wordt meegenomen in de afweging die de gemeenteraad van Weesp in de komende weken moet maken. Komende woensdag praat de raadscommissie over de favoriete fusiekandidaat, een week later neemt de gemeenteraad een besluit.

Gevraagd naar de motivatie achter hun voorkeur, geven veel ambtenaren aan een hoge pet op te hebben van de professionele organisatie die Amsterdam te bieden heeft. Die biedt de Weesper ambtenaren veel meer perspectieven, is de verwachting.

Jenever en bier
Een ambtenaar wijst op de historische banden met Amsterdam, bijvoorbeeld door de jeneverstokerijen en bierbrouwerijen in Weesp die de hoofdstad bedienden. Een andere respondent houdt het kort: "Amsterdam is de mooiste stad van het land!"

De ambtenaren met een voorkeur voor Gooise Meren wijzen vooral op de gelijkwaardigheid tussen de nieuwe partners. "In Gooise Meren heb je nog zeggenschap over hoe het moet worden. In Amsterdam ben je een druppeltje."

Als de raad van Weesp voor Amsterdam kiest, zal de fusie waarschijnlijk op 1 januari 2019 een feit zijn. Weesp komt dan te vallen onder Zuidoost, en zal met Driemond een van de 23 gebieden in de stad worden.

Lees ook: Kiest Weesp voor Amsterdam of voor Gooise Meren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden