'Ambtenaren stadsdelen weigeren mee te werken aan bezuinigingsoperatie'

De weerstand bij de stadsdelen over de bezuinigingen slaat om in muiterij. Ingewijden melden dat stadsdeelambtenaren weigeren verder te werken aan de bezuinigingsplannen.

Wethouder Eric Wiebes (rechts) wil miljoenen besparen door het parkeertoezicht te digitaliseren, maar moet daarvoor wel eerst stevig investeren. Beeld Klaas Fopma / www.klaasfopma.nl
Wethouder Eric Wiebes (rechts) wil miljoenen besparen door het parkeertoezicht te digitaliseren, maar moet daarvoor wel eerst stevig investeren.Beeld Klaas Fopma / www.klaasfopma.nl

Ook willen de stadsdelen niet meebetalen aan de hervorming van het parkeertoezicht. Wethouder Eric Wiebes (Verkeer) wil miljoenen besparen door het parkeertoezicht te digitaliseren, maar moet daarvoor wel eerst stevig investeren. Tot ergernis van de stadsdelen moet dat geld bij hen vandaag komen.

Daarnaast is er irritatie nu de bezuinigingsoperatie ertoe leidt dat parkeertoezicht straks niet langer een taak van de stadsdelen is. De stadsdelen vrezen dat ze nauwelijks taken overhouden. Daardoor verdwijnen ook veel banen, hetgeen onrust veroorzaakt onder de ambtenaren.

Bronnen op het stadhuis melden dat stadsdeelambtenaren nu dus zelfs niet meer willen meewerken aan de bezuinigingsplannen. Dat zou zijn gezegd na de reorganisatie bij het team dat de bezuinigingen leidt.

Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer weerspreekt de berichten over 'stakende' ambtenaren. 'Dat is mij niet bekend. Het zou ook gek zijn, want die ambtenaren werken voor ons, de stadsdeelbestuurders.'

Half miljard besparen
De ruzie over de bezuinigingen vormt een ernstige bedreiging voor de financiële positie van de gemeente. Amsterdam lanceerde in mei een extra bezuinigingsprogramma van 120 miljoen euro. In totaal moet Amsterdam een half miljard besparen. Als de gemeente die bezuinigingen niet voor elkaar krijgt, moeten de belastingen mogelijk omhoog of wordt er gesneden in de dienstverlening.

Wiebes reageert verbaasd op de actie van de stadsdelen. 'De stadsdelen weten dat we enorm moeten bezuinigen. Ze hebben bij alle gesprekken aan tafel gezeten, er zijn afspraken gemaakt, en nu komen ze opeens hiermee. Dat is opmerkelijk laat', zegt zijn woordvoerder

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden