Ambtenaren stadsdeel West verdacht van corruptie

Het Openbaar Ministerie verdenkt twee ambtenaren van stadsdeel West van corruptie. De Rijksrecherche heeft vandaag hun werkplekken doorzocht.

Josien Wolthuizen
De burgemeester informeerde vandaag de gemeenteraad over de verdenkingen Beeld anp
De burgemeester informeerde vandaag de gemeenteraad over de verdenkingenBeeld anp

Het gaat om twee ambtenaren die werkzaam zijn in het beheer van de openbare ruimte, schrijft burgemeester Van der Laan dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. Er zijn (nog) geen aanhoudingen verricht.

De ambtenaren in kwestie zijn met onmiddellijke ingang geschorst. Bureau Integriteit van de gemeente heeft een onderzoek ingesteld.

Wagenparkbeheerder
Vorig jaar werd ook al een ambtenaar van stadsdeel West gepakt vanwege corruptie. Chany R. sluisde als wagenparkbeheerder zeker 2,5 miljoen euro weg van de gemeente Amsterdam, onder meer door fictieve facturen te betalen die door een vennootschap van zijn vriendin werden gestuurd. Het OM verdenkt R. van oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering. Deze zaak moet nog voor de rechter komen. R. is inmiddels wel ontslagen.

In 2014 wist een stagiair van stadsdeel Oost in opdracht van criminelen twee ton te verkrijgen door het vervalsen van een factuur van het Afval Energie Bedrijf.

Zwakke plekken
Omdat dit al de tweede grote corruptiezaak in korte tijd is bij stadsdeel West, wordt de leiding aldaar 'met onmiddellijke ingang' versterkt, schrijft de burgemeester. Van der Laan hoopt dat daardoor duidelijk wordt waar de zwakke plekken zitten in de organisatie.

In januari maakte de gemeente bekend een groot antifraudeoffensief te zijn gestart. Daarvoor moesten de directeuren van alle gemeentelijke onderdelen binnen vier weken een 'integriteitsscan' uitvoeren bij hun organisatie. Het is onduidelijk of de jongste corruptiezaak op die manier aan het licht is gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden