'Ambtenaar, werk op Dag van de Arbeid'

Het is de VVD al jaren een doorn in het oog: de verplichte vrije dag die ambtenaren van de gemeente Amsterdam hebben op 1 mei. Raadslid Rik Torn onderneemt de zoveelste poging om ambtenaren op de Dag van de Arbeid ook daadwerkelijk aan de arbeid te krijgen.

Raadslid Rik Torn wil dat ambtenaren gaan werken op de Dag van de Arbeid. Beeld Rink Hof
Raadslid Rik Torn wil dat ambtenaren gaan werken op de Dag van de Arbeid.Beeld Rink Hof

De gemeente Amsterdam is een van de laatste werkgevers in Nederland die het personeel op 1 mei een verplichte vrije dag geeft. Terwijl de rest van Nederland, inclusief rijksambtenaren, gewoon werkt, zijn de stadsloketten in Amsterdam gesloten. Niet meer van deze tijd, vindt de Amsterdamse VVD-fractie, die al jarenlang probeert om deze vrije dag geschrapt te krijgen. Maar met een linkse meerderheid in de raad is dat vechten tegen de bierkaai.

Vorig jaar probeerde Torn het opnieuw, nadat ook in 2012 een tevergeefse poging was gedaan. Wederom haalde Torn bakzeil. Zelfs wethouder Pieter Litjens, een partijgenoot nota bene, gaf Torn te verstaan dat de vrije dag deel uitmaakt van de cao die overeen is gekomen met de vakbonden. Ook in de gemeenteraad kreeg Torn bij lange na geen meerderheid achter zijn plan.

Deze week komt Torn met een aangepast, en afgezwakt voorstel. Hij wil nu dat ambtenaren zelf de keuze krijgen of ze op 1 mei vrij zijn, of een andere dag in het jaar niet werken. Zo gaat de vrije dag niet ten koste van de dienstverlening aan Amsterdammers en kunnen gemeenteambtenaren die de dag willen vieren dit doen.

Betoging
"De Dag van de Arbeid is een socialistische en sociaaldemocratische feestdag die vanzelfsprekend moet worden gevierd door hen die dat willen," zegt Torn. Maar hij wijst er ook op dat op de door vakbonden georganiseerde 1 mei-demonstraties niet meer dan vijfhonderd mensen afkomen. "Als men bedenkt dat waarschijnlijk slechts een deel van de 13.000 Amsterdamse ambtenaren naar die betoging gaat, kan men concluderen dat misschien een procent van de gemeenteambtenaren zijn doorbetaalde vrije Dag van de Arbeid gebruikt om 1 mei te vieren."

Eind deze maand buigt de gemeenteraad zich over het nieuwe voorstel. Torn heeft goede hoop dat hij een meerderheid bijeen krijgt, maar het zou niet de eerste keer zijn dan een poging van de VVD om deze rode burcht te slechten strandt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden