Ambtelijke organisatie Kansrijk toch onderzocht

Er komt toch een extern onderzoek naar Kansrijk, de ambtelijke organisatie in Zuidoost die verantwoordelijk was voor de armoedebestrijding in het stadsdeel.

Deelnemers aan een fietstocht door de Bijlmer, die Kansrijk in 2011 organiseerde Beeld Klaas Fopma
Deelnemers aan een fietstocht door de Bijlmer, die Kansrijk in 2011 organiseerdeBeeld Klaas Fopma

Zal het dossier-Kansrijk alsnog aan het volle daglicht worden blootgesteld? Het dagelijks bestuur van Zuidoost kondigde dinsdag alsnog een extern onderzoek aan naar 'de opzet en de uitvoering' van het armoedebeleid in het stadsdeel, inclusief de gang van zaken bij Kansrijk, de ambtelijke organisatie die vanaf de oprichting in 2007 verantwoordelijk was voor de armoedebestrijding.

Tot nog toe bleef het dossier potdicht, ondanks aandringen van de bestuurscommissie op openheid over de besteding van de ruime financiële middelen en de resultaten van de tientallen projecten die onder de paraplu van Kansrijk werden uitgevoerd. Een WOB-verzoek van deze krant leverde een grote hoeveelheid papier op, maar geen snipper informatie over de politieke aansturing van Kansrijk.

Opschudding
Hoewel de organisatie begin dit jaar formeel werd opgedoekt, bleef Kansrijk als een donkere wolk boven het bestuur hangen. Dagelijks bestuurder Remco van Dijk, in maart gekozen als opvolger van Emile Jaensch, pakte na twee maanden zijn biezen omdat hij binnen het dagelijks bestuur geen medewerking kreeg voor een extern onderzoek naar Kansrijk.

Het vertrek van Van Dijk zorgde voor grote opschudding, ook in de stedelijke politiek. Dat zal de druk binnenskamers hebben opgevoerd om toch iets te doen met het dossier Kansrijk. Hoewel stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh zich tot nog toe met hand en tand verzette tegen een extern onderzoek naar Kansrijk, staat in de gisteren verstuurde brief dat het bestuur van Zuidoost in gesprek met verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart heeft aangegeven 'behoefte' te hebben aan een onderzoek.

Nu heeft een extern onderzoek in het openbaar bestuur veel weg van een shovel: je kunt er zaken mee opgraven, maar je kunt er ook zaken mee begraven onder een dikke laag zand. De aankondiging dat het onderzoek zal moeten gaan naar het armoede­beleid in de brede zin, lijkt erop te wijzen dat het dossier-Kansrijk wel zal worden meegenomen, maar niet zal worden uitgeplozen.

Vooruitkijken
Doel van het onderzoek, aldus de brief, is het trekken van lessen voor de toekomst. Dat was ook de strekking van de brief die het dagelijks bestuur in november vorig jaar schreef in een eerdere poging om het dossier-Kansrijk af te sluiten. Toen schreef het bestuur dat er belangrijke lessen waren geleerd. "Dit is een goed moment om vooruit te kijken." Ook de brief van gisteren eindigt met een positieve noot: 'In de tussentijd blijven wij vooruitkijken en werken we in gezamenlijkheid aan een welvarend Zuidoost.'

Na de zomer zal duidelijk worden wie er op de shovel plaatsneemt, en met welke instructies.

null Beeld Muriël Dalglish
Beeld Muriël Dalglish

Muriël Dalglish

Tot nu toe verzette de stadsdeelvoorzitter zich tegen een extern onderzoek naar Kansrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden