Plus

Ambrien (16) krijt vulgaire teksten tegen seksuele intimidatie

Gewapend met krijt gaat de 16-jarige Ambrien Moeniralam op pad om seksueel intimiderende uitspraken op stoeptegels te schrijven. Op Instagram deelt ze haar kleurrijke creaties. 'Ik doe dit voor iedereen.'

Seksueel intimiderende teksten, op stoepen gekrijt door Ambrien Moeniralam. Beeld Catcallsofams
Seksueel intimiderende teksten, op stoepen gekrijt door Ambrien Moeniralam.Beeld Catcallsofams

'Lekker poesjeee!' schrijft Ambrien Moeniralam (16) met roze waskrijt op de stoeptegels voor het Centraal Station. Als ze met geel de naam van haar Instagrampagina en haar boodschap - stop seksuele intimidatie - heeft gekrijt, staat ze op. "Alleen nog een foto en dan ben ik klaar."

De tekst is een van de vele cat calls die Moeniralam krijgt toegestuurd via haar Instagrampagina CatcallsofAms. De tiener legt uit dat cat calls een Amerikaans begrip is dat staat voor vulgaire, suggestieve teksten waarmee vooral vrouwen, maar ook mannen worden nageroepen.

"Ik ben een feminist, een activistische feminist. Daar wil ik tegen ageren."

Het is eind 2017 wanneer de tiener stuit op het profiel van de Amerikaanse Sofie Sandberg. Zij runt Catcallsofnyc. "Die kleurrijke foto's in New York trokken meteen mijn aandacht

Als Moeniralam langer kijkt, ziet ze dat de vrolijke krijttekeningen ernstige boodschappen dragen. "Ik had geen idee hoe, maar ik wilde haar direct helpen."

Niet luchtig over doen
De tiener stuurt een berichtje naar Sandberg om te laten weten dat ze haar steunt en gaat direct op zoek naar de Nederlandse versie van Catcalls­of. Die blijkt niet te bestaan. "Ik heb haar gevraagd of ik met een Amsterdams account mocht beginnen. Ze gaf me zelfs tips."

Een jaar lang verzamelt de Amsterdamse, die op IJburg woont, teksten waarmee vrouwen en mannen worden nageroepen. "Ik weet nog goed dat het voor de eerste keer bij mij gebeurde."

Ze was dertien. Een man van zeker dertig jaar zei: 'Hé schatje, komt eens hier.' "Hoe ouder ik word, hoe vaker het gebeurt. Er is één uitspraak die me echt heel goed is bijgebleven." De tiener stopt het waskrijt terug in een vershoudzakje.

Het blijft even stil en dan: "Er zijn geen gradaties in seksuele intimidaties. Zoiets kun je niet op een schaal wegen. Voor de ene persoon kan iets heftiger zijn dan voor de andere." Haar eigen mond viel open toen een man haar terloops beval haar 'kutje eens te laten zien'.

Ambrien Moeniralam Beeld Tammy van Nerum
Ambrien MoeniralamBeeld Tammy van Nerum

"Ik was in shock en realiseerde me meteen dat het naroepen van mensen met intimiderende uitspraken een serieus probleem is. Ook in Nederland, ook in Amsterdam. Daar moeten we ons bewust van worden. Nee, het zijn geen complimenten. We moeten er niet luchtig over doen, of erom lachen. Er moet iets aan gedaan worden."

Vooringenomenheid
Het ingevoerde sisverbod in Rotterdam en Amsterdam is volgens de tiener een begin, maar geen oplossing. "Als er een boete of andere straf wordt opgelegd, is het al gebeurd." Belangrijker vindt de student media en redactie aan ROC Amsterdam dat er wordt geïnvesteerd in educatie.

"Op scholen en thuis, je moet er vroeg mee beginnen. Zo kunnen we dit gedrag stoppen. Of, nou ja, in elk geval verminderen".

Op Instagram heeft Moeniralam bijna vijfduizend volgers. Dagelijks stuurt een tiental vrouwen teksten die ze ongewild hebben moeten aanhoren. "Het is niet arrogant bedoeld, maar ik ben trots op wat ik heb bereikt."

null Beeld Catcallsofams
Beeld Catcallsofams

Hoewel de tiener louter positieve reacties heeft gekregen, wordt ze niet zelden verrast door de vooringenomenheid van anderen als ze vertelt dat ze Surinaams-Hindoestaans is en moslim. "Veel mensen schrikken dan. Ze snappen niet dat een moslim zich met zo'n onderwerp inlaat en zo ruimdenkend is." Het went niet, vertrouwt de tiener toe.

Toch begin ze er altijd zelf over. "Gewoon, omdat ik het graag wil vertellen. Zo kan ik laten zien wie ik écht ben."

Voor iedereen
De vooroordelen neemt de student voor lief. Zij moedigt iedereen aan zijn ervaringen met seksuele intimidaties te delen. "Ook mannen, die overkomt het eveneens. Ik zet me namelijk niet enkel in voor vrouwen, hoewel dat vaak wel wordt gedacht als de term feminist valt."

Moeniralam benadrukt dat ze er is voor iedereen: voor alle rassen, geaardheden, geloven en geslachten. "Het is de wereld inclusief iedereen. Dat is mijn missie. Nu en over vijf jaar." Dan hoopt de tiener wel sneller te kunnen krijten. "Er komen steeds meer berichten binnen, maar meer tijd krijg ik er niet bij."

null Beeld Catcallsofams
Beeld Catcallsofams
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden