PlusOuder & Kind

Amber & Suzanna: 'De scheiding heeft ook leuke kanten'

Suzanna's ouders zijn het afgelopen jaar gescheiden. Een roerige tijd, voor het hele gezin. 'Ondanks haar eigen verdriet is mijn moeder er altijd voor ons.'

Amber Carchedi (rechts) en Suzanna van Wetten Beeld Harmen de Jong
Amber Carchedi (rechts) en Suzanna van WettenBeeld Harmen de Jong

Amber Carchedi (45)
"Suzanna was nog geen 24 uur oud en had al van die heel heldere oogjes. Daarmee staarde ze me aan alsof ze zich afvroeg: wie ben je, wat doe je en wat doet je vader? Ze was als klein kind ondernemend en ondeugend. Ze trok alle keukenkastjes open en toen ze met negen maanden nog niet kon lopen, stond ze wel al bovenop de tafel."

"Dat nieuwsgierige zit nog steeds in haar. Aan het einde van de basisschool ging ze me ineens allerlei vragen stellen. Hoe werkt dit, hoe zit het met dat? Ik vond het wel grappig, ook al wist ik vaak het antwoord niet."

"Ze weet goed wat ze wil, en gaat er dan ook helemaal voor. Bijvoorbeeld toen ze acht jaar was en niets liever wilde dan een hond. Maandenlang hield ze vol, ze begon er steeds over. Toen we een keer thuis kwamen met de auto, zei ze dat ze er pas uit zou gaan als we een hond zouden nemen. Uiteindelijk kwam die hond er."

"Nu heeft ze haar zinnen op een vwo-diploma gezet. Aan het begin van de week maakt ze een planning en gaat aan de slag. Dat moet ook wel, ze is niet iemand die een boek één keer leest en dan alles weet. Suus moet er hard voor werken. Het wordt nog spannend of ze overgaat. Maar als iemand het verdient, is zij het wel."

"Het is best een roerig jaar geweest. In de herfst besloten haar vader en ik uit elkaar te gaan. Dat is natuurlijk verdrietig, omdat het niet loopt zoals je had gehoopt. Gelukkig gaat het wel allemaal in harmonie. Ik zou het vreselijk vinden als je zo'n ouder wordt die niet naar de verjaardag van z'n kind wil omdat de ander daar is. Kinderen willen niet kiezen en hoeven ook niet te kiezen, vind ik."

"Het is voor haar en haar zus erg wennen allemaal. Het vraagt veel flexibiliteit van ze, maar ik vind dat ze het allebei super doen. Suus richt zich vooral op de leuke dingen. Niet dat ze zich afsluit voor wat ze niet leuk vindt. De eerste keer in mijn nieuwe appartement slapen was wel emotioneel, het begin van een nieuwe periode. Maar we proberen het zo leuk en gezellig mogelijk te maken. Voor de rest kost het tijd."

"In de zomer gaan we met z'n drietjes naar Bali. Ik was te laat met een vakantie boeken, dus het werd sowieso duur. Toen dacht ik: laten we dan iets doen wat we normaal nooit zouden doen. Ik kijk er echt naar uit. Nu ze allebei wat ouder zijn, heb ik ze nog liever om me heen. Je begrijpt elkaar beter, de humor wordt anders, alles is wat volwassener. Daar geniet ik van."

Amber Carchedi (45), medewerker HRM en blogger bij De Meisjes van de Moestuin.

Isa van Wetten (17), eerstejaars Juridisch-Administratief Dienstverlener.

Suzanna van Wetten (15), zit in 3 vwo op het Pieter Nieuwland College.

Isa en Suzanna wonen de helft van de tijd bij hun moeder in een appartement in Oost, en de andere helft bij hun vader in Zuidoost.

Suzanna van Wetten (15)
"Veel ouders denken vooral aan wat zij zelf belangrijk vinden voor hun kind, maar mijn moeder probeert de situatie altijd vanuit mijn ogen te bekijken. Het is weleens gebeurd dat ik zo'n drukke toetsweek had dat ik het liefst één toets wilde overslaan om thuis te kunnen leren voor de andere toetsen."

"Die ene toets zou ik dan een week later inhalen. Weinig ouders zouden dat goed vinden, maar mijn moeder heeft daar wel begrip voor. Dat zij vroeger meer spijbelde en losbandiger was dan ik nu, helpt ook wel mee, denk ik. In haar ogen doe ik het allang goed."

"Af en toe vind ik school best stressvol. Elke week maak ik een planning, maar de hoeveelheid stof kan ik niet altijd bijbenen. Na de eerste klas mocht ik kiezen of ik havo of vwo wilde gaan doen. Het is hard werken, maar ik wil ontzettend graag m'n vwo-diploma halen. Eerst maar eens overgaan naar de vierde klas. Ik sta er best oké voor, alleen wiskunde blijft lastig. Soms ben ik even helemaal klaar met dat leren, maar dan realiseer ik me dat ik dankbaar moet zijn dat ik überhaupt naar school kan en mag."

null Beeld Harmen de Jong
Beeld Harmen de Jong

"Als ik er even doorheen zit met school helpt m'n moeder me met een peptalk. Ze is lief en grappig, en lacht altijd om haar eigen grappen. Ook als zij de enige is die ze leuk vindt, haha! Ik vind het bijzonder hoe ze mijn zus en mij op de eerste plek heeft staan."

"Sinds een half jaar zijn m'n ouders gescheiden, en ondanks haar eigen verdriet is mijn moeder er altijd voor ons. Als ik me rot voel over de scheiding, praat ze met me en troost ze me door te zeggen dat het beter is zo, en we er uiteindelijk allemaal gelukkiger van worden. Ik denk ook wel echt dat ze gelijk heeft, het is alleen wennen."

"De scheiding heeft ook leuke kanten. Ik heb mijn hele leven in Zuidoost gewoond, maar het heeft wel wat om de buurt waar m'n moeder nu woont te ontdekken. We gaan af en toe ergens in de Wibautstraat uit eten en laatst zijn we wat gaan drinken in het Volkshotel, samen met een vriendin van m'n moeder. Ik zat gewoon aan de cola, maar zij dronken cocktails en werden een beetje aangeschoten."

"M'n moeder wordt dan wat loslippiger en lolliger, en ging zelfs dansen. Ik vond het een beetje irritant, maar wel op een grappige manier. De volgende dag plaagde ik haar door over iets wat was gebeurd te zeggen: 'dat ben je vast vergeten, want zo scherp was je niet meer.' Daar moest ze toen wel om lachen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden