Ambassadeur Marokko zegt gesprek over migratie met staatssecretaris toch af

Marokko heeft alsnog een afspraak met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel afgezegd. Om die ontmoeting was nu juist veel te doen: de bewindsvrouw zei eerder al dat ze niet welkom leek om over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers te praten.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid  Beeld ANP
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en VeiligheidBeeld ANP

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de Marokkaanse ambassadeur ‘laten weten dat de afspraak van donderdagmiddag geen doorgang kan vinden’. Ingewijden stellen dat Marokko niet alleen wilde praten over migratie, maar algemener over de relatie tussen de landen.

Om toch in gesprek te komen, blijft er ‘via dialoog op verschillende niveaus’ gewerkt worden aan een afspraak. Dat blijft althans de ‘inzet’ van het kabinet dat nog steeds hoopt te ‘komen tot een bezoek van de staatssecretaris aan Marokko’.

Misverstand

Het gewenste bezoek leidde dus al tot beroering. Broekers-Knol liet vorige maand onverwachts in een Kamerdebat weten dat Marokko had geweigerd haar te ontvangen. De bewindsvrouw wilde daar ‘heel graag naartoe’ om te spreken met de minister van Asielzaken, maar Marokko gaf te kennen dat de minister ‘dat niet wilde’.

Dat leverde hoon op in de Tweede Kamer omdat Marokko weinig uitgeprocedeerde asielzoekers terugneemt die uit hun land afkomstig zijn. Dat is Nederland al jaren een doorn in het oog, omdat veel asielaanvragen van Marokkanen kansloos zijn.

Marokko liet vervolgens weten dat Broekers-Knol wel welkom was, maar dat hiertoe geen officieel verzoek was ingediend. Broekers-Knol sprak van een ‘misverstand’ en zei echter dat de juiste diplomatieke wegen voor een bezoek werden bewandeld, maar dat ze dan alsnog een officieel verzoek zou doen. Dat wijst Marokko dus nu van de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden