Update

Ambassade VS dicht na dreiging al Qaida

SANAA/WASHINGTON - De Verenigde Staten waarschuwen voor aanslagen van terreurnetwerk al Qaida in Jemen. De Amerikaanse en de Britse ambassade in Sanaa zijn zondag voorlopig gesloten. Washington en Londen willen het Arabische land meer helpen bij de strijd tegen terreur.

John Brennan, de adviseur van president Barack Obama voor de binnenlandse veiligheid en de strijd tegen het terrorisme, zei zondag dat de VS aanwijzingen hebben dat al Qaida werkt aan een aanslag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. ''Wij weten dat al Qaida daarginds zit. Wij weten dat we op onze tellen moeten passen'', zei Brennan. Mogelijk is de Amerikaanse ambassade of ambassadepersoneel een doelwit, zei hij tegen nieuwszender CNN.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ziet voorlopig geen aanleiding om de Nederlandse ambassade in de Jemenitische hoofdstad te sluiten. ''We houden de situatie wel in de gaten'', zei een voorlichtster van het ministerie zondag.

Op eerste kerstdag mislukte een aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig. De Nigeriaanse verdachte, die vanuit Schiphol was vertrokken, zou in Jemen een opleiding van al Qaida op het Arabische Schiereiland (AQAP) hebben gehad. Brennan zei dat al Qaida enkele honderden leden in Jemen heeft en een groeiende bedreiging vormt.

Het kantoor van de Britse premier Gordon Brown maakte zondag bekend dat de Amerikaanse en de Britse regering de strijd tegen terrorisme in Jemen gaan opvoeren. Londen en Washington zijn onder meer overeengekomen om een Jemenitische politie-eenheid op te leiden, die zich moet gaan bezighouden met het bestrijden van terrorisme.

De Amerikaanse generaal David Petraeus had zaterdag al na een bezoek aan Jemen laten weten dat Washington het jaarlijkse budget van 70 miljoen dollar voor hulp aan Sanaa zal verdubbelen. Met dat geld moet de politie-eenheid worden opgericht en de kustwacht versterkt. Petraeus is de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Oost-Afrika. Hij bracht zaterdag een verrassingsbezoek aan Jemen.

Beperkt in menskracht en uitrusting
De Jemenitische regering is blij met de hulp van de twee westerse landen. ''Elke hulp die de antiterreureenheid krijgt, is welkom. We hebben in het verleden gezegd dat zij nog beperkt in menskracht en uitrusting is. Bovendien heeft de eenheid alleen maar een basis in de regio rond de hoofdstad en voert ze slechts enkele snelle operaties in de provincie uit'', zei een functionaris van de regering, die anoniem wilde blijven.

De Jemenitische overheid vecht al jaren tegen terroristische groeperingen, maar heeft niet voldoende middelen om de strijd te winnen. Af en toe bombardeert het leger bolwerken van AQAP, waardoor een aantal strijders de dood vindt. Critici stellen dat de VS die aanvallen al steunen, omdat Jemen niet in staat zou zijn bombardementen zonder hulp uit te voeren.

Obama en Brown willen verder dat het terrorisme in Somalië ook harder wordt aangepakt. Vooral al-Shabaab, de terreurbeweging die achter de mislukte aanslag op de tekenaar van de omstreden Mohammed-cartoons zat, heeft in Somalië veel macht. Deze beweging zou banden hebben met al Qaida.

Obama en Brown zeiden initiatieven om meer VN-vredesmilitairen naar Somalië te sturen te zullen steunen. Ook moet de Europese Unie de problemen met Jemen en Somalië de komende tijd hoog op de agenda zetten. (ANP/AFP/DPA/RTR)

Het oude centrum van de de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De Verenigde Staten hebben hun ambassade daar zondag gesloten. Foto ANP Beeld
Het oude centrum van de de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De Verenigde Staten hebben hun ambassade daar zondag gesloten. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden