Ambassade NL in Suriname weer op sterkte

Na meer dan een jaar zal Nederland weer op het hoogste niveau vertegenwoordigd zijn in Suriname. Ernst Noorman begint maandag als 'tijdelijk zaakgelastigde ad interim' op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Dat heeft de woordvoerder van de ambassade gezegd tegen het ANP. Noorman mag zich pas ambassadeur noemen zodra Paramaribo instemt met zijn voordracht.

De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, riep op 5 april 2012 de toenmalige ambassadeur Aart Jacobi voor overleg terug naar Den Haag. Reden hiervoor was het aannemen van de omstreden amnestiewet door het Surinaamse parlement. Deze wet regelt dat president Desi Bouterse en andere verdachten van de zogeheten Decembermoorden uit 1982, geen straf zullen krijgen. Volgens Rosenthal stond deze wet haaks op de internationale verplichting van Suriname om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken en de daders te vervolgen.

Het feit dat Nederland nu weer iemand naar Paramaribo stuurt, betekent niet dat het standpunt van Nederland over de amnestiewet is veranderd, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten. Maar de huidige minister Frans Timmermans wil dat er tussen de Nederlandse en Surinaamse samenlevingen een 'betrokken en zakelijke' relatie blijft bestaan. Dit is belangrijk vanwege de 'historische, culturele en maatschappelijke banden' die er tussen de landen bestaan, zegt het departement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden