'Ambacht en zorg bieden toekomst'

AMSTERDAM - Er worden in Amsterdam te veel jongeren opgeleid voor kansloze beroepen in de creatieve industrie. Volgens MKB Amsterdam moeten jongeren juist bewogen worden een ambachtelijke opleiding te kiezen, of een maatschappelijke.

MKB Amsterdam stelt dat in 7 adviezen voor 1 amsterdam, een advies aan de Amsterdamse politiek om de stad leefbaarder te maken. Eén van die adviezen gaat over jeugdwerkloosheid.

''Naast schooluitval op het mbo wordt jeugdwerkloosheid veroorzaakt doordat te veel jongeren een opleiding volgen waar weinig vraag naar is: creatief, mode, ontwerp en communicatie,'' zegt directeur Kees Verhoeven van MKB Amsterdam.

''Dat leidt ertoe dat jongeren terecht komen in de bijstand, of in banen waarvoor ze niet zijn opgeleid. Er is veel meer behoefte aan mensen in maatschappelijke functies, vooral in de zorg en in het onderwijs, dan aan gamemakers. Ook wordt de behoefte aan ambachtslieden onderschat. Een beginnend stukadoor verdient meer dan een beginnend ontwerper. Jongeren moeten via slimme marketing verleid worden te kiezen voor opleidingen in de maakindustrie, herstelbedrijven, de zorg en het onderwijs,'' aldus Verhoeven.

Het advies staat haaks op het streven van de gemeente Amsterdam om voorrang te geven aan de creatieve industrie in de stad. Dat leidt niet alleen tot een overaanbod van pas afgestudeerde creatieven, waarvoor geen werk is, maar ook tot de teloorgang van kleine industrie in de stad, meent MKB Amsterdam De belangenorganisatie wil dat de aandacht voor creatieve beroepen wordt getemperd en scholen, gemeente en bedrijfsleven maatschappelijke en ambachtelijke opleidingen promoten.

''Maak gebruik van CSI-achtige tvprogramma's. Die zijn heel populair, maar de laboratoria zijn leeg. Of appelleer aan de maatschappelijke verantwoordelijkheden van jongeren. Dat ze in de zorg of op school een belangrijke rol in de maatschappij spelen.'' (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden