'Amazonewoud in 2030 verdwenen'

Met een kettingzaag halen houthakkers in de Amazone de top van een boom naar beneden, zodat bepaald kan worden of het hout van zodanige kwaliteit is, dat de boom onderwater omgezaagd kan worden. Foto AP/Paulo Santos Beeld
Met een kettingzaag halen houthakkers in de Amazone de top van een boom naar beneden, zodat bepaald kan worden of het hout van zodanige kwaliteit is, dat de boom onderwater omgezaagd kan worden. Foto AP/Paulo Santos

BRASILIA - Het Braziliaanse Amazonewoud heeft in augustus zeker 756 vierkante kilometer bos verloren door onder meer houtkap en verbranding, meldt hln.be. Dat is meer dan dubbel zo veel (133 procent) als in juli. Er wordt dus nog altijd meer en sneller gekapt. Over het hele jaar genomen, zal 229 procent meer Amazone gekapt worden dan in 2007. De ontbossing is het grootst in de staten Pará en Mato Grosso.

De cijfers komen van het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (INPE).

Gebied zo groot als Frankrijk al omgehakt

Als het aan dit tempo doorgaat is het Amazonewoud in 2030 weg. Het Amazonegebied is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. Het grootste deel van het woud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent). De jongste twintig jaar is meer dan een half miljoen vierkante kilometer aan regenwoud verdwenen - een gebied zo groot als Frankrijk.

Domino
Tegen 2030 valt onmogelijk alles te kappen, maar er is een domino-effect: steeds meer heeft de Amazone af te rekenen met bosbranden. Hoe meer er wordt gekapt, hoe droger de Amazone wordt, hoe meer brand. In tegenstelling tot bomen in meer gematigde klimaten, groeien de bomen er niet terug na een bosbrand: wat weg is, is voorgoed weg.

Oorzaken

De stijgende vraag naar landbouwproducten (soja), graasgronden voor vee en hout door de bevolkingsgroei versnellen de ontbossing in het Amazonegebied sowieso.

Broeikasdrama
De bomen en bodem van de Amazone vormen het grootste opslagreservoir voor het broeikasgas CO2, omdat zij CO2 absorberen. Als de bomen worden gekapt en de bodem verdroogt, komt dat broeikasgas vrij.

Tussen nu en 2030 kan door de ontbossing in de Amazone 55,5 tot 96,6 miljard ton CO2 vrijkomen. Dat staat gelijk aan meer dan twee jaar mondiale uitstoot van broeikasgassen (aan het huidige tempo). Als het Amazonewoud verdwijnt, betekent dat meteen een toename van de gemiddelde wereldtemperatuur van - naar gelang het klimaatmodel - één à anderhalve graad.

Gedoemd
Het gereputeerde Britse Hadley Center heeft aangetoond dat zelfs als er nu meteen gestopt wordt met kappen, het Amazongebied gedoemd is om een woestijn te worden voor het einde van de eeuw. Alleen als global warming onder de twee graden blijft (we zitten nu aan 0,8) zou dat niet gebeuren. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk, zelfs als we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen.

20 procent

De ontbossing van het Amazonewoud zal ook fors bijdragen tot het opdrogen van de Amazonerivier, doordat het steeds minder gaat regenen in het gebied zelf, en minder gaat sneeuwen in de Andes, waarvan het smeltwater de rivier voedt. Geen mooi vooruitzicht aangezien de Amazone 20 procent voor zijn rerkening neemt van al het water dat wereldwijd via rivieren in de oceanen belandt.

Politieke onmacht

Vorige week sloeg de Braziliaanse minister van Milieu Carlos Minc nog alarm over het gebrek aan daadkracht van bestuurders bij het bestrijden van de ontbossing. 80 procent van de ontbossing gebeurt volgens het wereldnatuurfond (WWF) illegaal.

Volgens Minc hebben burgemeesters en gouverneurs de controle op de ontbossing verminderd. Met het oog op de lokale verkiezingen van 5 oktober zouden de autoriteiten degenen die zich schuldig maken aan ontbossing niet tegen zich in het harnas willen jagen.

Gelogen

Minc is als minister van Milieu de opvolger van de in mei dit jaar opgestapte Marina Silva. In een interview zei Silva onlangs dat onder haar bewind in de periode van 2004 tot 2007 de ontbossing met 59 procent afnam. Dat blijkt een flagrante leugen. (HLN.BE)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden