Amazonestam dreigt met oorlog wegens bouw dam

De Munduruku, een indianenstam die leeft in het Braziliaanse Amazonewoud, dreigt de oorlog te verklaren aan de Braziliaanse regering. Ze voelen zich verraden door de overheid, die een dam op de Tapajos-rivier wil bouwen zonder hun toestemming.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De São Luiz do Tapajós-dam moet de grootste van twee waterkrachtcentrales op de rivier worden, naast vier projecten op de zijrivier Jamanxim. Het bouwproject zou tien jaar in beslag nemen, en de natuur in het gebied zou compleet vernietigd worden. De lokale bevolking zou moeten verhuizen en diersoorten - waaronder de rivierdolfijn - zouden uitsterven in de regio. Rivieren zouden namelijk onderbroken worden, en duizenden vierkante kilometer Amazonewoud wordt onder water gezet.

Volgens de Braziliaanse wetgeving moet er echter een goedkeuring zijn van de traditionele stammen voor aan een groot bouwproject in het Amazonewoud begonnen mag worden. Rechters vragen dan ook om het hele project stil te leggen, want ze vrezen dat bloedvergieten anders onvermijdelijk zal zijn.

De projectplanners zijn momenteel in de regio aanwezig, maar worden vergezeld door een legerescorte die door president Dilma Roussef zelf werd meegestuurd. De lokale stammen voelen zich dan ook hardhandig opzij geschoven, en eindigden een laatste gesprek met presidentiële onderhandelaars met oorlogstaal.

Ook tegen de bouw van deze Belo Monte-dam werd al zwaar geprotesteerd door lokale stammen. Voor dit project moesten duizenden indianen hun huizen verlaten, meer dan duizend vierkante kilometer woud zal onder water worden gezet.. Beeld Getty Images
Ook tegen de bouw van deze Belo Monte-dam werd al zwaar geprotesteerd door lokale stammen. Voor dit project moesten duizenden indianen hun huizen verlaten, meer dan duizend vierkante kilometer woud zal onder water worden gezet..Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden