Update

Amateurvoetbal krijgt tijdstraffen voor gele kaart

Amateurvoetballers krijgen een tijdstraf van tien minuten bij een gele kaart. Dat is een van de maatregelen die vandaag door de KNVB werden gepresenteerd om geweld in het amateurvoetbal tegen te gaan. Ook wordt er een spelregelbewijs ingevoerd voor jeugdspelers en moeten zich misdragende spelers na hun straf eerst een bewijs van sportief gedrag halen.

null Beeld anp
Beeld anp

Op risicovolle wedstrijden worden verder waarnemers gezet, en een voetbalclub die hulp nodig heeft na een geweldsincident op of rond het veld, kan vanaf vandaag een speciaal nummer bellen. Minister Ivo Opstelten (Justitie) en voetbalbond KNVB lanceerden woensdag namelijk een speciaal Meldpunt Geweld en Sport, dat te bereiken is via 0800-2299555.

Het meldpunt is een van de maatregelen uit een door de KNVB gelanceerd actieplan 'Tegen geweld, Voor sportiviteit', dat woensdag werd gepresenteerd bij amateurclub sv RKDEO in Nootdorp.

Het meldpunt is bedoeld voor acute zaken. Een zogenoemde voetbalofficier helpt de club in nood met het contact met de KNVB, het doen van aangifte en het eventueel inschakelen van slachtofferhulp. Mocht er meer nazorg nodig zijn, dan kan de officier een speciaal team samenstellen om de club te helpen.

Van Gaal achter maatregelen
Bondscoach Louis van Gaal van het Nederlands elftal staat achter het pakket maatregelen. Zo geldt onder meer vanaf komend seizoen een tijdstraf van 10 minuten bij een gele kaart en moeten jeugdspelers hun spelregelbewijs halen.

'Heel goed dat zulke maatregelen worden genomen', zei Van Gaal, die overigens niet betrokken is geweest bij het opstellen van het actieplan 'Tegen geweld, voor sportiviteit'. Van Gaal: 'Als iets niet goed is, moet je daar meteen wat aan doen, het niet laten doorsudderen. Zo ben ik ook als coach. Ik ben scherp en reageer direct als er iets gebeurt. Als je niet meteen ingrijpt bij bijvoorbeeld een overtreding, denken anderen dat dit normaal gedrag is. Ook het bijbrengen van spelregelkennis vind ik goed, zo voed je mensen op.'

Bezinning
KNVB-voorzitter Michael van Praag benadrukte het belang van het plan dat een gevolg is van de tragische dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen die begin december overleed aan de gevolgen van molestatie door B-junioren. 'Na een week van bezinning zijn we aan de slag gegaan. Na het in december gepresenteerde handvest betaald voetbal richten we ons met dit plan op het amateurvoetbal. Dat vergde iets meer tijd want het gaat om 35.000 wedstrijden per weekeinde', vertelde Van Praag in gezelschap van de ministers Edith Schippers (VWS) en Ivo Opstelten.

Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal, overhandigde daarop het actieplan aan voorzitter Henk Hoogweg van RKDEO. 'Het is niet een aan een bureau bedacht plan. Hiervoor hebben alle betrokkenen ideeën aangeleverd', aldus Binnenmars. 'We waren volop bezig, maar het is gebleken dat het niet genoeg was.'

Van Praag beseft dat ook dit plan de problematiek niet volledig zal oplossen. 'Voetbal is een weerspiegeling van de samenleving, maar we moeten wel onze verantwoordelijkheid nemen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden