Amateurs

THEODOR HOLMAN

Eén van de domste politieke opmerkingen werd dinsdag gemaakt door onze burgemeester Job Cohen toen hij werd verhoord door de enquêtecommissie Noord/Zuidlijn. Hij stelde dat het stadsbestuur afgelopen jaren afgegaan was op adviezen van professionals en zei toen: ''We zijn uiteindelijk allemaal amateurs.''

Hij bedoelde: wij zijn maar bestuurders, we kunnen niet alles weten, wij weten niet hoe je een kuil in de grond graaft en er een trein doorheen laat rijden. Daar hebben we professionals voor. Dat wij dat niet weten, zei Cohen eigenlijk, kunt u ons dus niet kwalijk nemen.

Fout! Driewerf fout!

De president-directeur van de Shell is ook een bestuurder, hij weet waarschijnlijk ook niet hoe je midden op een kolkende zee een gat boort en daar olie uithaalt, of wat de samenstelling van olie is. Maar hij is geen amateur! Hem lukt het! De president-directeur van de Spoorwegen kent ook de dienstregeling niet uit zijn hoofd, maar toch laat hij treinen rijden. Ook hij is een bestuurder. Een professional.

Vermoedelijk weet de president-directeur van Philips ook niet hoe een televisie precies werkt, toch weet hij tal van producten te laten fabriceren. Ook een bestuurder. Ook een professional. Als zij zich 'amateur' zouden noemen, zouden ze onmiddellijk worden ontslagen - en terecht.

Wij krijgen die Noord/Zuidlijn niet van de grond, niet omdat er 'amateurs' zijn, maar omdat slechte, heel slechte bestuurders de macht hebben die niet weten hoe en wanneer ze professionals moeten gebruiken, en waartoe - en ga zo maar door. Dat is geen amateurisme, maar slecht bestuur.

De burgervader zei dat hij 'een afstandelijke rol' had. ''Ik zat er een eind vanaf.''
Pardon? Cohen was de best geïnformeerde man. Hij wist, hij weet, hij kon weten en hij had kunnen weten wat er gaande was. Het is waar: de burgemeester heeft geen macht, maar wel invloed. Een enorme invloed zelfs. Die had hij moeten aanwenden, maar nee: hij bleef 'op afstand'.

Cohen heeft dinsdag erkend dat we bestuurd worden door onbenullen die zeggen dat ze er niets aan kunnen doen dat ze onbenullen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden