Amateurisme bij infraprojecten

De renovatie van de Utrechtsestraat en de Hogesluis (foto) gingen niet goed. Foto Floris Lok Beeld
De renovatie van de Utrechtsestraat en de Hogesluis (foto) gingen niet goed. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Een reeks blunders van de gemeentelijke dienst voor infrastructurele projecten in Amsterdam is het gevolg van gebrek aan professionalisme en aan kwaliteit. Het zal jaren duren om de zaak op orde te brengen.

Dit stelt een commissie van deskundigen, die op verzoek van wethouder Eric Wiebes de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) heeft onderzocht. Aanleiding waren problemen bij werkzaamheden aan de metro, de Utrechtsestraat en de historische brug Hogesluis. Daarbij is sprake van conflicten met aannemers, ernstige vertraging en oplopende kosten.

Hoofdconclusie uit het rapport is dat DIVV 'niet professioneel genoeg is' bij het leidinggeven aan grote projecten. Dat is vooral merkbaar bij het afsluiten van contracten met aannemers. Bij aanbestedingen gaan opdrachten naar de goedkoopste aanbieder. Het bedrag in de offerte betreft vaak alleen de kostprijs. Via meerwerk hopen aannemers vaak alsnog winst te maken. Dat meerwerk komt vrijwel altijd voor rekening van de gemeente.

Risico's worden onderschat, mensen werken langs elkaar heen en profiteren niet van elkaars kennis. 'Medewerkers hebben niet de neiging scherp en zakelijk te zijn.'

Reorganisatie is nodig
85 procent van alle grote projecten wordt binnen het budget voltooid. Maar bij de resterende werken zijn de overschrijdingen hoog: gemiddeld zestig procent van de begroting. De leiding stelt te weinig prioriteiten bij het verbeteren van de dienst en wil te veel tegelijk. 'Het gevaar van dweilen met de kraan open is aanwezig.' Er is een reorganisatie nodig, waarbij kwaliteit van buiten wordt gehaald. Binnen twee jaar 'kunnen successen worden geboekt'. Het totale proces beslaat waarschijnlijk vijf jaar.

Voor Wiebes komen de conclusies niet onverwachts. ''Ik heb de commissie niet voor niets ingeschakeld.'' Hij wil de directeur niet vervangen. '''Ronald Venderbosch zit er pas sinds 2009. Hij gaat het verbetertraject leiden.''

Volgens Wiebes gaat het probleem veel verder dan alleen DIVV. ''Eigenlijk gaat dit rapport over de hele gemeente. Tussen diensten en stadsdelen is vaak onduidelijk wie de leiding heeft.'' (HET PAROOL)

Vandaag in de krant: Altijd al probleemkind

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden