PlusSmulpapen

Amandelkusjes om uit te delen

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Merijn Tol.Beeld Oof Verschuren

Er zijn ontelbare amandelen in de wereld, maar in elke zit dezelfde olie, aldus de eeuwenoude maar nog altijd actuele Perzische filosoof en dichter Jalal ad-Din Rumi. De hele wereld is met elkaar verbonden. Hadden we de situatie waarin we nu leven nodig om dat te voelen? Misschien. Ineens is niets meer wat het leek. En hebben we de behoefte om te luisteren naar oude wijsheden.

Ik luisterde deze week op een avond naar een boek, op aanraden van lieve vriendin M.: De acht grote lessen van de natuur van Gary Ferguson. Hij herinnert ons eraan hoe we onderdeel van de natuur zijn. In het boek komt een prachtig verhaal voor. Over hoe ‘weggeven’ dankbaarheid oplevert die essentieel is voor verbinding in de gemeenschap. Tijd, talent, geld of voedsel schenken aan ieder die dat nodig heeft, maakt ons dankbaar. Het zorgt ervoor dat je meer serotonine aanmaakt, het prozaceffect. Delen is goed voor de ontvanger én voor de gever, zegt Gary.

Wat een zegen, vertelt een oud islamitisch verhaal uit Marokko, dat er altijd mensen zijn die geven. Prinses Hatim, dochter van een sultan, was zo rijk dat het elke voorstelling te boven ging. Toch hield ze niets voor zichzelf: ze gaf alles aan de armen.

Toen haar vader ontdekte dat ze ook zijn kapitaal had weggegeven, was hij woedend. “Maar, wat had ik moeten doen bij het zien van zo veel armoede en ziekte?” vroeg ze hem. Hij gaf haar de keuze: ballingschap of de dood.

Ze koos het laatste in plaats van een leven ver van haar geliefde land.

Maar Allah veranderde haar in de prachtigste, edelste amandelboom. Een boom die altijd geschenken geeft aan de mensen: amandelen, olie voor de hongerigen en schitterende bloesems in de lente.

Daarom dit recept voor heerlijke amandelkusjes om uit te delen, mooi en geurig als bloesems én als surrogaat voor al die kussen en knuffels die we elkaar nu niet kunnen geven!

Amandelfriandises

Ingrediënten
1 bio-sinaasappel
4 el gedroogde rozenknopjes
140 g suiker
165 amandelschaafsel
180 g amandelstiftjes
2 eiwitten

Bereiding
Rasp de schil van de sinaasappel. Verkruimel de rozenknopjes en meng drie eetlepels ervan met de suiker in een vijzel. Stamp fijn tot een rozige suiker. Meng de sinaasappelrasp met de rozenknopjessuiker en alle amandelen en meng ook het eiwit erdoor. Doe dit met je handen zodat alles heel goed vermengd wordt: het schaafsel mag een beetje stuk gaan. Verhit de oven op 160 graden Celsius. Beleg een bakplaat met bakpapier en maak hoopjes van het mengsel. Doe het met je handen en een lepel en druk de hoopjes een beetje aan. Het is een beetje plakkerig, maar dat is niet erg, dat komt goed in de oven. Bak ze in tien tot vijftien minuten lichtgoudbruin (let op: elke oven is anders, en ze mogen niet te donker worden). Laat ze na het bakken goed afkoelen. Eet op en geef weg. Doe ze bijvoorbeeld in kleine cellofaanzakjes met een touwtje en hang ze aan de deur van mensen die ze verdienen of nodig hebben. #amandelkusjes 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden