'Amandelen knippen helpt niet tegen verkoudheid'

Het verwijderen van de amandelen bij kinderen tussen de 1 en 6 jaar is geen garantie dat ze minder vaak ziek of verkouden worden. Nederlandse ouders moeten daarom afleren meteen deze ingreep te laten uitvoeren. Daarvoor pleiten onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in een onderzoek dat vandaag is gepresenteerd.

Redactie
©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

KNO-artsen onderschrijven de uitkomst van het onderzoek. Het blijkt vaak beter gewoon af te wachten of de kinderen er overheen groeien. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag ook gepresenteerd in het British Medical Journal.

Acht keer per jaar verkouden
De onderzoekers volgenden twee groepen kinderen van in totaal ruim 100 kinderen, die regelmatig last hadden van verkoudheid. Bij de ene groep werden de neusamandelen geknipt, bij de andere niet. De onderzoekers zagen daarna geen verschil tussen de groepen. Ze werden ongeveer even vaak verkouden: zo'n acht keer per jaar.

Nederland is koploper in het verwijderen van amandelen, met enkele tienduizenden operaties per jaar, meldt RTL Nieuws. In weinig andere landen komt de ingreep zo vaak voor.

Nederlandse cultuur

Volgens hoogleraar kinder-kno-heelkunde prof. dr. Anne Schilder van het UMC Utrecht is het knippen van amandelen een ingreep die diepgeworteld is in de Nederlandse cultuur. Volgens haar moeten ouders meer kennis opdoen, zodat ze samen met de artsen een weloverwogen beslissing kunnen nemen over de beste aanpak van de klachten.

Er bestond al langer twijfel over het nut van het amandelen knippen bij verkoudheid. De onderzoekers benadrukken dat de ingreep wel zin heeft bij kinderen met ademhalingsproblemen, veroorzaakt door een vergrote neusamandel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden