Amanda Knox: 'Dit had iedereen kunnen gebeuren'

De Amerikaanse studente Amanda Knox, die in Italië in de gevangenis zat vanwege de moord op een Britse studente met wie ze in Perugia een appartement deelde, zegt dat wat haar is overkomen 'iedereen had kunnen gebeuren'. Ter gelegenheid van de verschijning van haar boek over de zaak gaf Knox dinsdag een eenmalig interview aan de Amerikaanse tv-zender ABC.

Tegenover interviewster Diane Sawyer erkent de 25-jarige Knox dat de gebeurtenissen, als gevolg waarvan ze vier jaar heeft vastgezeten, een 'surrealistisch' karakter hadden. Ook zegt ze: 'Ik wil dat de waarheid aan het licht komt. Ik wil weer worden gezien als een mens.'

Veroordeeld
Knox werd veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf wegens de moord op medestudente Meredith Kercher in 2007. De veroordeling werd nietig verklaard in oktober 2011, maar vorige maand besloot het Italiaanse Hooggerechtshof dat de rechtbank de zaak opnieuw in behandeling moet nemen.

In het interview noemt Knox het besluit van het Hooggerechtshof 'ongelooflijk pijnlijk'. Ze zegt dat het, nadat ze dacht dat de zaak was afgesloten, voelt alsof ze nu opnieuw gedwongen wordt door een 'veld vol prikkeldraad' te kruipen.

Messteken
Volgens de openbaar aanklager in Italië hadden Knox en haar toenmalige vriend Raffaele Sollecito Kercher met talloze messteken omgebracht tijdens een uit de hand gelopen feestje waarbij drugs waren gebruikt. Een derde betrokkene, een man uit Ivoorkust, zit vanwege de moord een gevangenisstraf uit van 16 jaar. De zaak van zowel Knox als haar toenmalige vriend zal nu weer door de rechter worden behandeld.

'Ik was in de rechtszaal toen ze me een duivel noemden', zegt Knox in het interview met ABC. 'Het is één ding om in de media te worden uitgemaakt voor van alles en nog wat, maar het is heel iets anders om in een rechtszaal te zitten, vechtend voor je leven, terwijl je een duivel wordt genoemd.'

Amanda Knox tijdens het interview met Diane Sawyer. Beeld reuters
Amanda Knox tijdens het interview met Diane Sawyer.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meredith Kercher, de vermoorde Britse studente. Beeld getty
Meredith Kercher, de vermoorde Britse studente.Beeld getty

Moordenaar
Knox beschrijft haar kant van de zaak in het dinsdag verschenen boek Waiting to Be Heard ('Wachten om te worden gehoord'). Op tv zegt ze: 'Voor iedereen stond vast dat ik een moordenaar was, of dat nu waar was of niet. Ik moest leven met het idee dat mijn leven voortaan zo zou zijn.'

Over de moord op haar huisgenote zegt ze: 'Ik was met stomheid geslagen door haar dood, totaal van de wereld omdat het oneerlijk was. Ze was mijn vriendin, en ik ben een vriendin kwijtgeraakt.'

Graf
Knox hoopt dat Kerchers nabestaanden haar ooit toestemming zullen verlenen om haar graf te zullen bezoeken. De familie Kercher heeft altijd gezegd te geloven in Knox' betrokkenheid bij de moord op Meredith. Haar zus gaf dinsdag een verklaring uit waarin staat dat de familie niet van plan is kennis te nemen van Knox' boek. 'Meredith is het slachtoffer, en wij wachten tot we worden gehoord', aldus Stephanie Kercher.

Na haar terugkeer in de VS schuwde Knox de aandacht van het publiek. Ze woont in Seattle, waar ze ook vandaan komt, en studeert aan de University of Washington.

Knox' dinsdag verschenen boek over de moordzaak. Beeld reuters
Knox' dinsdag verschenen boek over de moordzaak.Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden