Amanda Knox alsnog veroordeeld tot 28 jaar cel

De Amerikaanse studente Amanda Knox en haar ex-vriend Raffaele Sollecito zijn schuldig aan de moord op Knox' Britse huisgenote Meredith Kercher. Ze moeten respectievelijk 28 jaar en 25 jaar de gevangenis in, oordeelde zojuist het Italiaanse gerechtshof dat zich opnieuw over de zaak heeft gebogen. Knox laat in een reactie weten 'bang en bedroefd' te zijn door de uitspraak.

Amanda Knox in 2007. Beeld REUTERS
Amanda Knox in 2007.Beeld REUTERS

Knox zal voorlopig echter niet worden opgesloten; ze zit in de Verenigde Staten. Het is de vraag of ze ooit zal worden uitgeleverd. De Amerikaanse was eerder al in Italië veroordeeld, maar werd in 2011 vrijgesproken. Ze had er toen vier jaar celstraf opzitten.

Haar medebeklaagde Sollecito (29) woonde de uitspraak ook niet bij, maar hij is wel in Italië en heeft een reisverbod gekregen om te voorkomen dat hij naar het buitenland vlucht.

'Ik ben bang en bedroefd door dit onrechtvaardige vonnis. Na eerder vrijgesproken te zijn, verwachtte ik meer van de Italiaanse justitie. Het bewijs en de beschuldigende theorie rechtvaardigen niet de uitspraak van schuld. Er is niets veranderd, er is altijd een groot gebrek aan bewijs. Mijn familie en ik lijden erg onder deze onrechtmatige vervolging', aldus Knox in een verklaring.

Doodgestoken tijdens seksspel
De brute moord op de 21-jarige Britse werd in 2007 gepleegd in Perugia. De rechtszaak sleept zich sindsdien voort. In eerste aanleg werden Knox en Sollecito veroordeeld. In hoger beroep volgde vrijspraak, maar in cassatie besloot de Italiaanse Hoge Raad dat het vonnis niet deugde en de zaak overgedaan moest worden. De Ivoriaan Rudy Guede was tot nog toe de enige betrokkene die onherroepelijk werd veroordeeld. Hij kreeg in een apart proces in hoger beroep 16 jaar cel.

Knox heeft altijd vastgehouden aan haar onschuld. 'Er is herhaaldelijk aangetoond dat de theorie van de aanklagers over mijn betrokkenheid bij de moord op Meredith compleet ongegrond en oneerlijk is', stelde de Amerikaanse eerder in een reactie.

Vast staat dat Meredith Kercher werd doodgestoken. Over de reden zijn altijd veel twijfels geweest. Justitie ging er in eerste instantie vanuit dat de moord voortvloeide uit een gewelddadig seksspel, waaraan het slachtoffer niet wilde meedoen. Ditmaal kwamen de aanklagers met een andere theorie: daders en slachtoffer zouden ruzie hebben gekregen over een vuil toilet in het huis.

Meredith Kercher. Beeld epa
Meredith Kercher.Beeld epa
Ex-vriend Raffaele Sollecito. Beeld epa
Ex-vriend Raffaele Sollecito.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden