Amalia weet wat haar te wachten staat

Prinses Amalia schuift op 30 april met de troonsbestijging van haar vader een plaats op in de troonopvolging. Ze wordt daarmee de jongste 'kroonprinses' van de wereld. Amalia krijgt als eerste troonopvolgster uit de Nederlandse vorstelijke geschiedenis de titel 'Prinses van Oranje'. Een grondwetswijziging in 1983 heeft dat mogelijk gemaakt.

Prinses Maxima en haar dochter Amalia. Beeld anp
Prinses Maxima en haar dochter Amalia.Beeld anp

Amalia zal met haar zusjes Alexia en Ariane het aftreden van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander van dichtbij meemaken. 'Het is voor hen ook wel bijzonder', zei prinses Máxima recent in een televisie-interview. 'Amalia beseft heel goed dat zij daarna aan de beurt is', voegde ze eraan toe. 'Ze weet het precies', vulde Willem-Alexander aan. 'Haar eerste vraag was 'hoeveel jaar ga jij het doen', zo van: dan kan ik alvast een streep zetten in mijn agenda.'

Maar het is niet het dagelijkse gespreksonderwerp op de Horsten in Wassenaar legde Máxima uit in een achtergrondgesprek met journalisten. Af en toe komt het ter sprake, tussen het spelen door. Het ene moment gaat het over de inhuldiging en het andere over hockey of de vraag wie de legosteentjes heeft gepikt, vertelde Máxima. Er verandert ook niet zoveel voor de prinsesjes, al zullen ze op termijn van Wassenaar verhuizen naar Paleis Huis te Bosch in Den Haag. Willem-Alexander verwacht dat het gezin zich daar ook op zijn gemak zal voelen.

De aanstaande koning maakte duidelijk dat de 3 prinsesjes zonder onderscheid worden opgevoed. Ze moeten zelf fouten kunnen maken en zich kunnen ontwikkelen, afgeschermd van al te veel publieke belangstelling. Zelfstandige publieke optredens van Amalia zijn niet te verwachten en hun deelname aan de eerste Koningsdag volgend jaar is nog onderwerp van beraad. Dat hebben we nog niet bedacht, aldus Willem-Alexander. De meisjes (nu 9, 7 en 6 jaar) zijn te jong om in De Rijp en Amstelveen het hele programma mee te maken.

Volgens de prins verandert er pas echt wat wanneer Amalia 18 jaar wordt. Dan krijgt ze een uitkering van de staat en wordt lid van de Raad van State. Tot die tijd geldt het huidige regime van school, sport, zelfontwikkeling en heel af en toe een fotomoment. De meisjes zijn aan dat laatste inmiddels gewend. 'Als je lief lacht, is het zo voorbij", raadde Amalia haar zusjes aan. Zelf gaat ze er goed mee om. 'Ik heb geen acht ogen", liet ze de fotografen dit voorjaar weten toen ze gevraagd werd om vier kanten tegelijk op te kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden